ММФ предвиђа: БДП Црне Горе у 2020. пашће за 9 одсто, у Србији за три

© Depositphotos.com / Realinemedia Економска криза
Економска криза - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународни монетарни фонд (ММФ) објавио је данас процјену да ће црногорска економија у 2020. години имати пад од девет одсто, што је значајно гори резултат него у кризној 2009. години када је забиљежен минус од 5,7 одсто.

Пад од девет одсто, према тим процјенама, имаће и сусједна Хрватска, чија економија такође, највећим дијелом зависи од туризма.

Босна и Херцеговина и Албанија, према процјени ММФ-а, имаће пад од по пет одсто, Сјеверна Македонија за четири одсто а Србија за три одсто.

ММФ прогнозира да ће због пандемије вируса корона свјетска економија имати пад од три одсто у овој години. Економија у еврозони имаће пад од 7,5 одсто, док ће у Сједињеним Америчким Државама минус износити 5,9 одсто, односно, Русији 5,5 одсто.

Јужна Америка имаће губитак у економији 5,2, Блиски исток и централна Азија за 2,8 одсто, а Африка за 1,6 одсто. Једини раст имаће регион Далеке Азија, гдје је Кина најзначајнија економија, и то од свега један одсто.

ММФ предвиђа да се у 2021, године неће наставити пад економије, већ да ће постојати раст али који је за Европу, и обје Америке значајно мањи од овогодишњег пада. Значајнији опоравак се предвиђа за Далеку Азију која би наредне године могла имати раст од 8,5 одсто.

У еврозони економија би у наредној години могла порасти за 4,7 одсто, исто колико се очекује и у САД-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала