НАТО се из Подгорице брине што је Београду „Пекинг ближи од Брисела“

© Sputnik / Небојша ПоповићНАТО застава у Подгорици
НАТО застава у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Такозвани НАТО – Дигитални форензички центар (ДФЦ) из Подгорице у последње вријеме све више се активно бави и Србијом, што упућује да је ова НВО настала као пројекат Атлантског савеза Црне Горе добила абер да своје дјеловање прошири и на регион, јер је „Београду Пекинг ближи од Брисела“.

Наиме, ДФЦ иако основан да се наводно бави медијском писменошћу и разоткривањем „лажних вијести“ у Црној Гори, последњих дана је необично много заинтересован за јавно мњење у Србији, нарочито када је у питању афирмација српско-кинеског пријатељства.

Из ДФЦ-а се зато резигнирано питају — да ли је то Београду „Пекинг ближи од Брисела“?

Кључне речи — Кина и Србија

Тако последња анализа поменуте НАТО испоставе из Црне Горе под називом – „ДФЦ открива: Са короном стигла и мрежа бот профила у Србију“, обухвата анализу од 30.000 твитова са налога у Србији, који у садржају имају кључне ријечи „Кина“ и „Србија“, а за период од 9. марта до 9. априла.

Како тврде из ове НВО, један од закључака њихове анализе за поменути период је да је „велика мрежа провладиних бот“ профила (у Србији) писала и величала кинеску помоћ, али и пријатељство између двије земље и повећавала видљивост објава ритвитовањем, при чему је упркос помоћи ЕУ, намјерно вођена „кампања са циљем промовисања кинеске помоћи и стварања лажне перцепције међу осталим корисницима“.

Такође, НАТО Дигитални форензички центар из Подгорице додаје да „иако је Твитер недавно објавио како је са те мреже уклоњено више хиљада налога који су искључиво служили за промоцију предсједника Србије Александра Вучића и његове странке, истраживање ДФЦ-а је показало како је мрежа ботова и даље активна у Србији, али овога пута у промоцији кинеске помоћи тој земљи током епидемије корона вируса.

Смета им што Вучић „велича помоћ из Кине“

Као додатак, Вучић је, како са негодовањем констатују, више пута током епидемије величао помоћ из Кине и Русије, док је имао критички однос према Европској унији.

„Тако је изјавио како вјерује у свог брата и пријатеља Си Ђинпинга, додајући да је једина земља која им може помоћи Кина. Након што је Кина упутила помоћ Србији у виду стручњака и медицинске опреме, услиједили су билборди захвалности које је српска редакција ’Информера‘ самоиницијативно поставила на неколико локација у Београду“, стоји између осталог у анализи ДФЦ-а.

Са друге стране ова НВО примјећује да је српски предсједник Александар Вучић оштро напао ЕУ и рекао да европска солидарност не постоји, те да је то била бајка на папиру.

„Сличног става био је и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, који је рекао да је Кина у овом тренутку у могућности да нам помогне, док се донација Европске уније огледа само у лету приликом транспорта помоћи из Индије. А то ’само‘ износи 7,2 милиона евра за финансирање карго летова“, наводе из ДФЦ-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала