САНУ се огласила поводом молбе Синода СПЦ да се прекине полицијски час током васкршње литургије

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Срђан Весић / Зграда САНУ у Кнез Михајловој улици
Зграда САНУ у Кнез Михајловој улици - Sputnik Србија
Пратите нас
Извршни одбор Српске академије наука и уметности (САНУ) саопштио је да поштује Синод Српске православне цркве и верска осећања, али да је ипак најрационалније слушати савете струке по питању сузбијања вируса корона.
„Уз искрено поштовање према Синоду Српске православне цркве и верским осећањима и потребама грађана Србије, а на основу добијеног става Одељења медицинских наука Српске академије наука и уметности (САНУ), Извршни одбор САНУ сматра да је у овом тешком тренутку пандемије најрационалније поступање оно које је усклађено и засновано на поштовању ставова и препорука наших и светских медицинских стручњака“, наводи се у саопштењу САНУ.

Синод СПЦ упутио је молбу и предлог државном врху Србије да се за Васкрс одобри прекид забране кретања, од пет до десет часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и литургији на свој највећи празник.

Међутим, молба СПЦ није наишла на одобравање медицинске струке.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да га је предлог дубоко погодио, као и неразумевање јавности на ситуацију, а заменица директора Института за јавно здравље „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је став струке јасан и да свако окупљање повећава ризик од ширења инфекције. 

Према писању медија, председник Србије Александар Вучић данас је у Председништву одржао консултације са председницом Владе Србије Аном Брнабић о предлогу Синода СПЦ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала