Си Ђинпинг ће посетити Србију

© AP Photo / Mark SchiefelbeinПредседник Народне Републике Кине Си Ђинпинг
Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом.

У том разговору је потврђен долазак кинеског председника у Србију.

Кина и Србија умеће да преброде све економске тешкоће са којима се суочавају услед кризе изазване пандемијом, рекао је председник Кине Си Ђинпинг у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем, који је захвалио Кини на помоћи у заустављању заразе, као и на братској бризи за грађане наше земље.

Председник Си је изразио наду да ће се ускоро видети са председником Вучићем у Кини, а потврдио је и свој долазак у званичну посету Србији, саопштила је прес-служба председника Вучића.

„Када је на београдски аеродром 21. марта слетео први авион са великом кинеском помоћи у медицинској опреми и материјалу, који су пратили и кинески стручњаци, пробудио се нови оптимизам и грађани Србије су знали да у овој борби нису и неће бити сами“, истакао је председник Вучић.

Вучић се захвалио и на донацији у виду две лабораторије за борбу против ковида 19, које почињу са радом у Београду и Нишу, преноси Танјуг.

Председник Вучић је истакао да су грађани Србије посебно дирнути огромним интересовањем и солидарношћу кинеског народа, који се одражавају кроз поруке подршке, као и кроз донације упућене преко српских дипломатских представништава у Пекингу и Шангају, што говори о изузетној блискости и челичном пријатељству двају народа, упркос географској удаљености.

„Радују нас вести о нормализацији ситуације у Кини и о отварању града Вухана, који је постао симбол снаге и храбрости у борби против пандемије. Србија је са стрепњом и дубоким саосећањем и дивљењем пратила борбу коју су кинеска држава и Комунистичка партија, као и пријатељски народ Кине водили са снажним ударом вируса корона“, истакао је председник Вучић и у име грађана Србије и лично име изразио саучешће породицама преминулих кинеских грађана.

Он је нагласио да верује да ће, уз помоћ снажне кинеске државе, Србија и свет победити вирус корона и истакао да се радује наставку сарадње кроз Механизам „17 плус 1“ и иницијативу „Појас и пут“, као и скорој посети кинеског председника Србији.

Председник Си је изразио наду да ће се ускоро видети са председником Вучићем у Кини, а потврдио је и свој долазак у званичну посету Србији.

Кинески председник је пожелео српском председнику личну срећу и даљи успех у вођењу државе и рекао да ће Кина и Србија умети да преброде све економске тешкоће са којима се суочавају услед кризе изазване пандемијом, наводи се у саопштењу после разговора двојице председника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала