Турска: С-400 остаје, а купићемо и Патриот ако буде добре понуде

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаРуски противваздушни ракетни системи С-400 , камен спотицања између Турске и САД
Руски противваздушни ракетни системи С-400 , камен спотицања између Турске и САД  - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је спремна да купи америчке системе противракетне одбране под одређеним условима, али став Анкаре о руским системима ПВО С-400 остаје исти, изјавио је турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу.
„Спремни смо да купимо 'Патриот' уколико нам се допадне понуда. Наш став по питању С-400 се није променио“, рекао је Чавушоглу у уторак током видео-конференције.

Он је истакао да су системи противракетне одбране потребни Анкари да би заштитила свој народ и оценио да је претња од ракетног напада у потпуности реална.

Чавушоглу је такође рекао да је одлука о куповини руских система резултат 10-годишњих неуспешних преговора са САД о набавци система ПВО.

Међутим, он није одговорио на питање да ли ће С-400 бити стављен у употребу у априлу, како је раније планирано, а што је изазвало велико незадовољство Америке.

Противракетни систем С-400 Тријумф - Sputnik Србија
Турска неће одустати од С-400 због америчког „Патриота“

Криза у односима Турске и САД

Подсетимо, испоруке најновијих руских система ПВО С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и САД, почеле су средином јула прошле године. Вашингтон је захтевао да Турска одустане од тог уговора и да уместо С-400 узме „америчке системе Патриот", претећи да ће зауставити или потпуно отказати продају авиона Ф-35 Турској и да ће увести санкције. Анкара то није прихватила.

У марту је портпарол Пентагона Џонатан Хофман поновио став министра одбране САД Марка Еспера да Турска неће добити батерије система „Патриот“, док не врати С-400 Русији.

Истовремено, стална представница САД Кеј Бејли Хатчинсон позвала је Анкару да уклони руске системе ПВО С-400 и рекла да је Турска жртва руско-сиријске агресије у Идлибу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала