Забележен први смртни случај изазван преношењем короне са преминуле особе

© AFP 2023 / Pedro PARDOЛешеви
Лешеви - Sputnik Србија
Пратите нас
На Тајланду је од вируса короне преминуо судско-медицински вештак, који је био инфициран од преминуле особе – то је први у свету званично потврђен такав случај, пише „Дејли Мејл“.

Здравствене организације позвале су судско-медицинске вештаке и патологе да поштују мере предострожности, јер још увек нема потпуних информација о путевима ширења вируса корона. Истиче се да се дезинфекција, која се спроводи у операцијским салама, може обавити и на патолошким одељењима.

Према мишљењу стручњака, вероватноћа да је вештака заразио живи носилац вируса је мала, јер је био у сталном контакту са мртвима. Не постоје тачни подаци о броју лешева заражених вирусом корона, јер се на њима не обављају редовни прегледи.

Према подацима Светске здравствене организације, плућа особа преминулих од пнеумоније, која је изазвана новом врстом вируса корона - могу да представљају опасност ако се са њима не поступа правилно током обдукције. Такође се тврди да вируси након смрти својих носилаца не живе дуго.
Карантин у доба короне – илустрација - Sputnik Србија
Зашто и здрави губе битку против вируса корона

На Тајланду је, према последњим подацима, 2.613 људи заражено вирусом корона, а од почетка епидемије регистрован је 41 смртни случај.

Широм света забележено је више од 1.947.000 случајева Ковида-19. Преминуло је  више од 121.000 људи, а опоравило се више од 446.000, преноси сајт Ворлдометерс.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала