Америчка флота више не господари морима: Само два од 11 носача авиона на бојевом дежурству

© ВМС США / Уђи у базу фотографијаУдарна група америчке морнарице на челу са носачем авиона "Хари Труман"
Ударна група америчке морнарице на челу са носачем авиона Хари Труман - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка ратна флота ће док траје пандемија короне оставити на борбеном дежурству у међународним водама само два од 11 носача авиона, пишу медији.

Хари Труман“ остаје једина борбено способна ударна група на источној обали“, изјавио је командант 2. флоте вице-адмирал Ендрју Луис.

Међутим, она је већ испунила заредом два дежурства без капиталног ремонта. У њеном саставу, осим носача авиона, улазе и крстарица „Норманди“, разарачи „Фарагут“, „Форест Шерман“ и „Ласен“, као и низ помоћних бродова.

Међутим, на носачу авиона „Теодор Рузвелт“ је најтежа ситуација. На њему је више од 550 оболелих од короне.

Како је приметио у интервјуу за „Комсомољску правду“капетан Василиј Дандикин, слична ситуација је и на „Роналду Регану“, „Нимицу“, „Карлу Вилсону“, иако не толико озбиљна. Мораће се извршити дубока дезинфекција и евакуација посаде са носача авиона.

У исто време, најновији „Џералд Форд“ се и даље бори са „дечјим болестима“ и не може да исплови. Само стари добри „Двајт Ајзенхауер“ који је одавно зрео за ремонт, наставља своје дежурство у Индијском океану.

Америчка команда је направила грешку, када није предузела одговарајуће емре карантина за посаду. На бродовима није било ни стручних лекара и средстава заштите што је омогућило епидемији да узме маха, фактички онеспособивши већи део ударних снага флоте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала