За хиљаде Американаца жртава Ковида-19, Трамп кажњава СЗО

© AP Photo / Anja NiedringhausЛого Светске здравствене организације (СЗО)
Лого Светске здравствене организације (СЗО) - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска здравствена организација, којој су САД привремено ускратиле финансирање незадовољне начином руковођења борбом против коронавируса, заправо је „жртвени јарац“ неадекватног реаговање америчких власти на пандемију Ковида 19, због чега имају највише заражених и преминулих.

У овој оцени се слажу добри познаваоци америчке политичке сцене, спољнополитички коментатор Љиљана Смајловић и аналитичар Александар Павић.

Требало је наћи кривца за хиљаде жртава Ковида 19 у САД

Оно што је недавно најавио као могућност, амерички председник Доналд Трамп је и реализовао, наложивши члановима своје администрације да за сада привремено обуставе финансирање Светске здравствене организације (СЗО). Он је као катасторфалну оценио одлуку те организације да ни у фебруару, месец дана по појави епидемије у Кини, не ограничи путовања посебно према тој земљи, што је, како сматра, довело до веће епидемије вируса него што би се у супротном догодило.

САД имају највећи број заражених и преминулих од последица корона вируса. Према најновијим подацима сајта Ворлдометерс, 611.156 људи оболело је од корона вируса у тој земљи, док је 25.924 преминуло.

© AP Photo / Evan VucciЗа хиљаде Американаца умрлих од коронавируса Трамп нашао кривца у Светској здравственој организацији коју неће финансирати
За хиљаде Американаца жртава Ковида-19, Трамп кажњава СЗО - Sputnik Србија
За хиљаде Американаца умрлих од коронавируса Трамп нашао кривца у Светској здравственој организацији коју неће финансирати

Коментаришући потез Трампа, Смајловићева за Спутњик каже да је Трамп схватио да је у проблему, јер мере против коронавируса очигледно нису предузете на време и ситауцијом није добро управљано, због чега је требало наћи кривца.

„Он сада може да криви једино Кину и Светску здравствену организацију. Наравно, неће да криви себе. Кина му је потребна јер да би поново отворио привреду он мора из Кине да добија, исто као и друге велике земље, милијарде заштитних маски, рукавица и друге опреме. Према томе, тренутно је СЗО најприкладнији кривац за Трампа и уствари нека најлакша мета“, бјашњава она.

Смајловићева напомиње да се у целој ствари занемарује чињеница да се СЗО нашла у проблемима због њених овлашћења и буџета много година пре него што је Трамп и дошао на власт. Та организација је, како напомиње саговорница Спутњика, постала колатерална штета практично после епидемије САРС-а 2003. године који је успешно искоренила, као и велике богиње, на чему је и изградила своју репутацију.

Неке земље, попут САД, нису хтеле да се повинују њиховим правилима у ситуацијама када им то није одговарало, Америци су метала овлашћења која СЗО има и зато је кренуло њено слабљење, иако ће, додаје она, сада сви да кажу – ево Трамп растура СЗО.

„Њујорк тајмс“ управо подсећа да су прошле године у буџету СЗО од шест милијарди долара Сједињене Државе учествовале са 553 милиона долара, што је значајна сума коју би Америка изгубила усред пандемије.

Лист напомиње да је сам Трамп више пута указивао како је он, насупрот СЗО, одлуком о  увођењу ограничења путовања у Кину 31. јануара, реаговао на време чиме је спасено на хиљаде живота. Познати дневник, међутим, указује да је од тада, па до 13. марта и увођења ванредних мера, изостало реаговање америчке администрације.

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСЗО је жртвени јарац да би се прикрила касна реакција америчких органа власти на пандемију Ковида 19, чију је опасност на почетку потцењивао сам Трамп.
За хиљаде Американаца жртава Ковида-19, Трамп кажњава СЗО - Sputnik Србија
СЗО је жртвени јарац да би се прикрила касна реакција америчких органа власти на пандемију Ковида 19, чију је опасност на почетку потцењивао сам Трамп.

Кола се сломила на СЗО

Павић каже да има истине у Трамповој оптужби да СЗО није на време предложила прекид путовања, али и да, такође, има истине у томе да се сада тражи кривац за то што је Америка неадекватно реаговала на појаву КОВИД-а 19. Поготово што су још од почетка јануара стизала упозорење из саме Кине, са којом Американци имају официра за везу.

„Није Американцима уопште требало да их СЗО упозори да се појавио нови непознати вирус у Кини и да почну да предузимају мере. Једноставно, СЗО је жртвени јарац да би се прикрила касна реакција америчких органа власти. Па и сам Трамп је на почетку потцењивао опасност од епидемије и пандемије вируса. Сада, наравно, неко мора да буде крив за то, и кола су се сломила на СЗО“, недвосмнислен је саговорник Спутњика.

Поготово је кривца требало наћи због тога што се све дешава усред предизборне кампање, где се средства не бирају, каже Павић и констатује:

„На одговору на вирус Ковид 19 могу да се губе или добијају избори, а знамо да је Трамп у предизборној кампањи и да ће његови противници главни материјал против њега имати зависно од тога како се бори против вируса. Они већ сад могу да га оптужују да није на време реаговао, да указују на то да САД има више жртава него било ко други“. 

Зато он закључује да је после свега оваква одлука у вези са СЗО била очекивана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала