Како Француска користи карантин за пробе мисије на Марсу

© Фото : ПиксабејСтруктура на Марсу
Структура на Марсу - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски научници користе мере изолације уведене због епидемије вируса корона за експеримент који би требало да покаже како је бити затворен у свемирској летелици током мисије на Марсу.

У експерименту учествује 60 студената који су затворени у својим спаваоницама у Тулузу, што с обзиром да су студентске собе величине 12 метара квадратних није далеко од услова током дуге свемирске мисије.

Када је француска влада увела ограничења кретања како би сузбила ширење вируса, научница Стефани Лизи-Дестре одлучила је да извуче најбоље из ове ситуације и окупи студенте волонтере.

Посада атомске подморнице „Северодвинск“
 - Sputnik Србија
Правила подморнице: Руски психолози саветују како да не полудите током карантина

То није прецизна симулација свемирског лета: задаци попут узимања узорака са планете помоћу лунарног ровера нису укључени, а учесници се могу одвојити од свог виртуелног свемирског путовања ради свакодневног изласка напоље, наводи Ројтерс.

Уместо астронаутских задатака, они обављају рачунарске задатке попут тестова меморије и тестова менталне окретности, преноси Танјуг. Такође воде дневник и сваких пет дана морају да попуњавају упитник.

Овим експериментом научници покушавају да испитају какве психолошке ефекте на људе може имати изолација у малом простору, трудећи се да их боље разумеју пре слања астронаута на Марс.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала