Русија: Одлука Трампа да прекине финансирање СЗО — ударац испод појаса

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyЗаменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков.
Заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков. - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука америчког председника Доналда Трампа да прекине финансирање Светске здравствене организације (СЗО) је нечасна, то је „ударац испод појаса“, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Неумесно је за време пандемије поставити питања која се тичу глобалног система и тога да ли СЗО правилно поступа или не. Поступати онако како Вашингтон поступа, уз укидање финансирања организације – то је прави ’низак ударац‘ и недоличан поступак“, изјавио је Рјабков у интервјуу за часопис „Међународни живот“.

СЗО моли за помоћ друге земље

Светска здравствена организација саопштила је да тренутно процењује губитке због одлуке САД да одустану од финансирања организације и моли друге земље да повећају финансијску подршку. 

„Организација процењује како на наш рад утиче прекид финансирања САД и ради са партнерима како би превазишла  финансијске проблеме са којима смо се суочили и да би омогућила наш континуирани рад“, изјавио је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус на конференцији за новинаре у Женеви.

Он је рекао да су Сједињене Америчке Државе одувек биле дугорочни и широкогруди партнери организације, те да се организација „нада да ће и даље остати такви“.

„Жалимо због одлуке америчког председника да прекине финансирање организације“, додао је он.

Бројне осуде на рачун Трампове одлуке 

Раније је портпарол председника Русије Дмитриј Песков прокоментарисао одлуку Трампа, рекавши да је група Г20 на видео-самиту подржала напоре СЗО у борби против КОВИД-19 и напоменуо да став Русије управо полази од изјаве Групе 20.

С тим у вези, огласио се и председник комитета Државне думе Русије за међународне односе Леонид Слуцки, који је рекао да је одлука Вашингтона да обустави финансирање организације апсолутно штетна и да представља још један израз егоизма у времену када је потребно удружено деловање свих држава.

Трампову одлуку осудио је и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп у уторак је објавио да Вашингтон прекида финансирање Светске здравствене организације. Своју одлуку оправдао је чињеницом да СЗО наводно није благовремено давала информације о вирусу корона, а такође није саопштила истину светској заједници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала