Руски радио-електронски системи пресудни чак и за свемирске ратове

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаРадарски систем "Красуха 4" на војним вежбама у Свердловску
Радарски систем Красуха 4 на војним вежбама у Свердловску - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је постала лидер како по количини, тако и по квалитету широког спектра система за радио-електронско ратовање, које може бити од пресудног значаја за ток битке, и деловати чак и у свемиру, изјавио је војни стручњак Алексеј Леонков.

Он је истакао да су војске западних земаља донедавно веровале да је развијање снага за радио-електронско ратовање бесмислено. Сада због тога безнадежно заостају, јер су руски системи овог типа веома напредовали и фактички су без премца у свету.

„Састав наоружања руске војске укључује системе за локално деловање који штите авионе, бродове, људство на ограниченој површини, а такође неутрализују експлозивне осигураче, ометају обавештајне системе, као и кретање самонавођених пројектила, пресрећу контролне системе беспилотних летелица, па чак и оне који утичу на свемирске објекте“, истакао је он.

Према мишљењу стручњака, у наредним годинама, значај система за радио-електронско ратовање само ће расти због све важније улоге информативних технологија у контроли војске и наоружања.

„На пример, DARPA (управа перспективних истраживачких пројеката америчког Министарства одбране) сматра да су руски системи за радио-електронско ратовање главна опасност за свемирске трупе, а претња ће се само повећавати“, закључио је он.

Подсетимо, руске Оружане снаге сваке године обележавају 15. април као Дан стручњака за радио-електронско ратовање - професионални празник утврђен председничким декретом од 31. маја 2006.г.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала