САД највеће неплатише, њихов дуг у СЗО је 200 милиона долара

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографија Светска здравствена организација
 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сједињене Америчке Државе остају главне неплатише, а њихов дуг према Светској здравственој организацији (СЗО) износи око 200 милиона долара, изјавио је стални представник Русије у женевском одељењу УН Генадиј Гатилов.

„У овој фази је тешко проценити штету коју ће одлука америчке администрације нанети раду Светске здравствене организације и међународним напорима у борби против КОВИД-19 у целини. Обавезан допринос САД буџету СЗО износи око 120 милиона долара, или 22 одсто свих обрачунатих уплата. Амерички фондови и друге невладине организације су највећи добровољни донатори СЗО. С друге стране, Сједињене Америчке Државе остају главне неплатише – њихов дуг према СЗО износи око 200 милиона долара“, објаснио је Гатилов.

Циљ ─ рушење система неодговарајућих организација  

Гатилов сматра да је одлука Вашингтона да обустави финансирање више организација Уједињених нација усмерена на рушење система међународних организација које не одговарају Сједињеним Америчким Државама.

„Последње изјаве Вашингтона доводе до једног заједничког тужног закључка: повлачење Сједињених Америчких Држава из Унеска, Савета за људска права УН, престанак финансирања УНРВА, а сада и СЗО ─ да ли је све ово смишљена политика разбијања система међународних организација, а посебно оних које Сједињене Америчке Државе сматрају непожељнима?“, истакао је Гатилов.

Ова одлука наноси озбиљну штету међународној организацији која има водећу и координирајућу улогу у борби против КОВИД-19.

Политички ангажоване оптужбе

Оптужбе Вашингтона против Светске здравствене организације су политички ангажоване, лицемерне и неодрживе, оценио је Гатилов.

„Захтеви Вашингтона изгледају посебно лицемерни. Сједињене Америчке Државе у великој мери одређују рад Организације и не би требало да скидају са себе одговорност“, прецизирао је он.

Гатилов је подсетио да су Сједињене Америчке Државе највећи донатор СЗО.

„Американци су широко заступљени у свим одељењима Секретаријата, укључујући највиши ешалон, као и у стручним одборима, укључујући и Одбор за ванредне ситуације у области здравства. Стога је смешно говорити да је Светска здравствена организација нешто сакрила од Сједињених Америчких Држава. Ако је неко нешто знао, то су амерички стручњаци. Очигледно је да су оптужбе упућене на рачун СЗО политички ангажоване и неодрживе“, нагласио је стални представник Русије.

Он је подсетио да је Светска здравствена организација у свим фазама пандемије КОВИД-19 деловала у оквиру мандата, на основу расположивих научних доказа.

„Већина држава-чланица Организације држи се овог става. Некоректно је пребацивати СЗО због тога што неке земље тврдоглаво нису желеле да послушају њена упозорења и препоруке.

Амерички председник Доналд Трамп у уторак је објавио да Вашингтон прекида финансирање Светске здравствене организације. Своју одлуку оправдао је чињеницом да СЗО наводно није благовремено давала информације о вирусу корона, а такође није саопштила истину светској заједници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала