У Србији још 408 заражених и пет преминулих /видео/

© Sputnik / Дејан СимићКлиничко-болнички центар др Драгиша Мишовић
Клиничко-болнички центар др Драгиша Мишовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Последња 24 часа у Србији је преминуло још пет особа, укупно 99. У претходном дану тестирано је 2.888 особа, од којих је 408 позитивно. Хоспитализовано је 3.245, на респиратору 128. Према речима министра Златибора Лончара, са респиратора је скинуто пет особа.

У последња 24 сата са респиратора је скинуто пет особа. Укупно је тестирано 26.278 особа. Према речима министра Златибора Лончара, укупно је заражено 4.873. Од тога здравствених радника 557. У самоизолацији је укупно 22.969.

Министар здравља Златибор Лончар оценио је ситуацију као позитивну и охрабрује број пацијената скинутих са респиратора.

„Под контролом је све, осим Ниша и Пожаревца, Београд је на истом нивоу на ком је био“, рекао је Лончар.

 „Што се тиче стања у домовима за смештај старих, потврђено је присуство вируса код 32 запослена и 243 корисника. 165 пацијената је излечено од вируса корона, односно имају два негативна теста. Здравствени радници чине 11,43 одсто свих заражених у Србији, њих је укупно 557“, рекао је Лончар.

Он је оценио да резултати „нису лоши“.

„Сем Ниша и Пожаревца, ситуација је под контролом. Све ово може да иде и набоље и нагоре, у зависности да ли ћемо поштовати мере струке“, рекао је Лончар.

Шта се дешава са родитељима деце са посебним потребама који су старији од 65 година, било је једно од питања.

„Што се тиче деце са аутизмом и децом са посебним потребама, излазе са њима у одређеном термину под свим мерама заштите“ истакао је он.

Хоће ли и на који начин одговарати начелници клиника у које је масовно ушла зараза, попут Ћуприје и Дедиња, с обзиром на то и да је управник у Нишу ухапшен, министар Лончар тврди да је то сигурно.

„Апсолутно. Свако за кога се утврди да је одговоран, одговараће“, рекао је Лончар.

Када је у питању терапија плазмом, доктор Горан Стевановић је рекао да је терапија плазмом у Србији тек на почетку, јер нема довољно донора.

„У свету се користи за врло уску категорију, оне који не могу да произведу антитела. Она нигде није широко доступна и не даје се свима.

„Није реално да се вакцина појави пре следеће године“, рекао је Лончар.

„То само лепо звучи, али није реално“, рекао је Лончар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала