Бугарски министар: Оружје ће тек звецкати

© AP Photo / ImpactPressGroupАмерички маринац током заједничке војне вежбе са бугарском и румунском ратном морнарицом у Црном мору
Амерички маринац током заједничке војне вежбе са бугарском и румунском ратном морнарицом у Црном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов подсећа да увек након политичке или економске кризе долази до напетости у свету, због чега треба мислити на куповину наоружања.

„Треба бити неписмен па не проверити да након сваке велике кризе – политичке или економске – следе напетости у свету и конфликти“, рекао је Каракачанов, коментаришући позив лидера партије Воља Веселина Марешкија да се одустане од куповине новог оружја и раскине споразум о куповини Ф-16.

„И шта та господа предлажу? Прекинути модернизацију, а у ствари саботирати могућности наше војске да брани нашу државу како би имали могућност да добију неки глас на изборима. Они га можда и добију, али ја не бих играо на тако јефтином популизму“, изјавио је Каракачанов за телевизију „Нова“.

Он је рекао да је и немогуће одложити куповину бродова и оклопних возила.

„Хајде, ако смо сви тако забринути, онда узмимо новац од војске, сутра узмимо од полиције или још од некога и предајмо их другима“, изјавио је он.

Пројекте је немогуће одложити без обзира на текућу ситуацију, нагласио је министар.

„Због ове ситуације ћемо оставити државу без заштите? Видели сте шта се десило након кризе 2009. године. Мислим на регион који нам је у непосредној близини – Блиски исток. Тамо је дошло до арапског пролећа, рата у Либији, Сирији. У светској историји увек након потреса – политичких или економских – следи напетост у одређеним регионима. А ми ни мање ни више као чланица НАТО-а и ЕУ, као држава која се налази у непосредној близини региона где настају такви проблеми, не смемо да дозволимо да изгубимо инструменте који јој осигуравају безбедност“, изјавио је Каракачанов.

Подсетимо, заменик председника Народне скупштине Бугарске и лидер странке Воља Веселин Марешки поднео је парламенту предлог којим се позива на мораторијум на куповину нових патролних бродова и оклопних возила због вируса корона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала