ДНР и Украјина разменили прве заробљенике у овој години /видео/

© Sputnik / Стрингер Русија, Украјина - размена заробљеника
Русија, Украјина - размена заробљеника - Sputnik Србија
Пратите нас
У Донбасу је, без инцидената, завршена процедура размене заробљеника између самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) и Кијева.
„Управо је завршена процедура размене заробљеника између самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) и Кијева. Кући се вратило 10 особа, а једна је одбила да пређе на територију ДНР“, саопштила је Дарја Морозова, омбудсман ДНР.

Она је још истакла да ће свим ослобођенима лицима бити пружена одговарајућа медицинска помоћ, а све размењене присталице ДНР очекује и двонедељни карантин због пандемије вируса корона.

Кијевска делегација у Контакт-групи дуго је одуговлачила доношење одлуке о размени. Договор је постигнут так након што су се у све укључили највиши представници администрације“, изјавио је руски представник у Контакт-групи за Донбас Борис Гризлов.

​Подсетимо, размена заробљеника одвијала се у подручју контролног пункта преко контакт-линије у предграђу Горловке која је под контролом ДНР.

На терену су били присутни представници ОЕБС-а, канцеларије омбудсмана ДНР и припадници Заједничког центра за контролу и координацију прекида ватре.

Размена заробљеника

У Донбасу је 29. децембра извршена прва размена заробљеника у последње две године. Кијев је предао Донбасу 124 особе, док је 76 људи враћено на територију која је под контролом Украјине. Служба безбедности Украјине саопштила је да се у оквиру билатералне размене на територију која је под контролом Кијева вратило 12 војника и 64 цивила. Након тога почео је рад на формирању нових спискова за размену заробљеника.

 

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаПредставници Доњецке Народне Републике и заробљени украјински војник на контролном пункту Горловка у Доњецкој области током размене разобљеника између република Донбаса и Украјине
ДНР и Украјина разменили прве заробљенике у овој години /видео/  - Sputnik Србија
Представници Доњецке Народне Републике и заробљени украјински војник на контролном пункту Горловка у Доњецкој области током размене разобљеника између република Донбаса и Украјине

Украјинске власти су у априлу 2014. године почеле војну операцију против самопроглашених република Донбаса које су прогласиле независност после државног преврата у Украјини. Према последњим подацима Уједињених нација, у том сукобу је страдало око 13.000 људи.

Решавање ситуације у Донбасу разматра се, поред осталог, на састанцима контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила већ три документа са препорукама за смиривање сукоба.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала