Две Српкиње на „првој линији фронта” у шпанској болници

© AP Photo / Manu FernandezМедицински радници у Шпанији
Медицински радници у Шпанији - Sputnik Србија
Пратите нас
Универзитетска болница „Грегорио Марањон“ у Мадриду од почетка кризе изазване пандемијом ковида 19 била је највише на удару у Шпанији, а међу здравственим радницима који су у првим редовима борбе против вируса су и две Српкиње - Кристина Диез Саенз и Сандра Херсол Фернандез.

Од почетка епидемије у тој земљи обе су радиле без дана одмора, Сандра је и даље на „првој линији фронта“, са најтежим пацијентима, а Кристина која је шефица медицинских сестара корона интензивне, сада је у изолацији, јер је потврђено да је и сама заражена вирусом.

За сваког медицинара је најтужније када схвати да његов пацијент губи живот, рекле су Сандра и Кристина за франкфуртске „Вести“.

Кристина прича да су били припремљени за све процедуре када је на интензивну негу стигао први оболели, али када су почели да стижу нови пацијенти, уследила је комплетна промена начина рада - од отворене интензивне неге где су биле могуће посете, то је постала јединица са ограниченим кретањем, онда је то постала „корона интензивна нега“, а онда ни ти капацитети више нису били довољни.

„Гледајући медицинско особље у заштитној опреми, у скафандерима, у празним чекаоницама и ходницима, таква слика заиста може да се пореди са неким сајенс фикшн филмом, али и то показује значај и величину ове пандемије“, каже Кристина.

Сандра наводи да је тренутна ситуација у болници нешто лакша у односу на прве дане.

Кажу, ипак, да у тешким данима борбе за сваки живот има и лепих тренутака које ће памтити цео живот, попут тренутка када су првог пацијента скинули са респиратора.

„Одмах смо организовали видео-позив са његовом породицом како би га видели после неколико критичних дана. Нико од нас није знао да ли ће се овај пацијент на крају извући, али било је добро видети да смо добили макар једну битку у овом рату“, рекла је Сандра.

„Победићемо“, поручиле су Кристина и Сандра.

Иначе, пандемија вируса корона однела је у Шпанији више од 16.000 живота, што је чини трећом најтеже погођеном земљом у свету, а дневно у тој земљи умре више од 600 људи услед последица те болести.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала