Израелски лекар у шоку: У Украјини не знају за шта служе рукавице, прети им италијански сценарио

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаШетање у доба епидемије вируса корона
Шетање у доба епидемије вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјини прети италијански сценарио ширења вируса корона уколико власти не предузму неопходне мере, рекао је израелски лекар Роман Голдман у интервјуу за украјински портал „Гордон“.

Лекар је навео статистику заражених од 14. априла, скренувши пажњу на то да је до тог дана у Израелу регистровано 12.000 заражених вирусом корона и 123 смртна случаја, а у Украјини свега 3.400 случајева заразе и чак 98 смртних случајева.

„У Израелу је на већи број заражених мање смртних случајева. Зашто? Зато што у Украјини има много више заражених, али они их просто не идентификују“, рекао је он.

Према речима Голдмана, уколико се „сада не освесте“, земљу чека италијански или шпански сценарио, а такође многи лекари ризикују да се заразе вирусом корона због непоштовања неопходних мера предострожности.

„Били смо шокирани – тамо (у Украјини) не схватају за шта служе рукавице, канта за смеће са специјалним педалама. Ваши лекари у операционој сали дирају канте за смеће рукама! Шта ви желите?“, изненађен је израелски лекар, истакавши да и међу израелским медицинским радницима има заражеих вирусом корона, али да је њихов број мањи.

Голдман је истакао да су у Израелу практично одмах затворили све синагоге, храмове и џамије, а да власти Кијева још нису предузеле такве мере.

„То је веома опасно. Јевреји нису ништа мање религиозни од хришћана, али су код нас ово питање решили на радикалан начин“, рекао је лекар.

Према његовим речима, иако су многи Украјинци незадовољни уведеним мерама због пандемије вируса корона, „сада је неопходо подржати своју земљу“.

Голдман је нагласио да се Кијев озбиљно мора позабавити питањем здравственог осигурања.

„Одакле ће држава имати новца за здравствену заштиту, ако пацијенти не плаћају сопственим новцем? Код вас је посета лекару јефтинија него педикир. О каквој медицини може бити реч у таквој ситуацији?“, закључује Голдман.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала