Јак ударац за аустријску привреду: Негативан раст од девет одсто, излаз из кризе тек 2022.

CC0 / Pixabay / Економска криза у време пандемије коронавируса
Економска криза у време пандемије коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустријски привредни раст биће негативан и то за минус девет одсто, процењују економисти „Банк Аустрија“, који прогнозирају да ће ниво од пре кризе изазване пандемијом вируса корона бити достигнут тек 2022. године.

„Тиме ће пад привреде бити двоструко већи него за време финансијске кризе 2009. године“, указује Штефан Брукбауер економиста „Банк Аустрија“, додајући да је то претпоставка ако свет ускоро добије борбу против вируса корона, преноси Танјуг.

Обуставом већег дела привреде од средине марта Аустрија се налази већ усред снажне рецесије, која је одједном наступила, указао је он.

Како БДП ове године не би још више пао, потребно је да предузете мере успешно трајно успоре ширење вируса и да дође, најкасније до јуна, до укидања суштинских ограничења која превазилазе актуелно попуштање рестрикција.

„Корона криза је аустријску привреду од средине марта у потпуности погодила и у другом кварталу ће достићи само око 75 до 80 одсто нормалног нивоа. На снажан пад требало би да следи снажна фаза раста у другој половини године. За 2021. се може рачунати привредни раст од осам одсто“, сматра Брукбауер.

Сваку привредну грану која је погођена привременим затварањем очекује смањење прихода за целу годину до 40 одсто.

Најпогођенији ће бити свакако транспортна предузећа и туристичке агенције, које неће моћи надокнадити изгубљено.

Стопа незапослености, према економисти „Банк Аустрија“, за време кризе ће порасти на више од 13 одсто, а у годишњем просеку ће ове године бити на око 11 процената.

Идуће године ће стопа незапослености бити на око осам процената, јасно изнад вредности пред почетак корона кризе, указује економиста „Банк Аустрија“ Валтер Пудшедл.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала