Орбан оптужио иранске студенте да су проширили вирус

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија
Пратите нас
Мађарска ће протерати 14 иранских држављана оптужених да су прекршили правила понашања у сузбијању вируса корона, јавља АФП. Одлуку мађарске владе оштро су критиковале власти из Техерана.

Сви Иранци студирају у Мађарској, неки имају и стипендије мађарске владе, али су се према речима потпуковника мађарске полиције Роберта Киша, „понашали потпуно асоцијално и насилнички“, преноси РТЦГ.

Двојицу иранских студената Орбан је раније означио као особе које су донеле вирус корона у Мађарску. Неколико последњих недеља провладини медији су водили кампању против њих, а Орбан је појаву ковида 19 у Мађарској повезао са „странцима међу којима се она шири као и код миграната“.

Одлуку мађарске владе Иран је оценио као „дубоко разочаравајућу“.

Мађарска се после 2015. и нуклеарног споразума Ирана са великим силама приближила Техерану и у том периоду дуплирала број стипендија за иранске студенте. Истовремено је са Ираном потписан и споразум о нуклеарној сарадњи, подсећа АФП. Агенција преноси и изјаву неименованог западног дипломате који тврди да је Орбан почео да хлади односе са Техераном од када је амерички председник Доналд Трамп повукао САД из нуклеарног споразума. Орбан је био и једини државник из земаља ЕУ који је јавно изражавао жељу да Трамп победи у трци за председника САД, подсећа агенција.

Прочитајте још:  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала