Патријарх Иринеј: Ускрс прославите у својим домовима

© AP Photo / Darko VojinovicПатријарх Српске православне цркве Иринеј
Патријарх Српске православне цркве Иринеј  - Sputnik Србија
Пратите нас
Патријах Српске православне цркве Иринеј позвао је данас вернике да Васкрс прославе у својим домовима и са својим породицама уз поруку „да ако дом наш није домаћа црква, онда ни црква није дом Божији“.
„Први храм Божији јесте дом, породица и ако дом наш није домаћа црква, онда нам ни црква није дом Божији. Бог је свуда и на сваком месту и свуда се можемо Богу молити, а пошто је сада потреба да се уздржимо од окупљања, можда је ово и прилика да саберемо нашу породицу јер ништа није у таквој мери угрожено као породица“, казао је Иринеј у интервјуу за ТВ Храм, а преноси Танјуг.

У интервјуу који ће та телевизија емитовати вечерас у 20 часова у целини, патријарх је навео да је тренутно ситуација изазвана епидемијом вируса корона таква да ако желимо добро својем ближњем морамо чувати пре свега себе, а самим тим и ближњег и истакао да се мора поштовати оно што је у корист и појединца и народа.

Како каже, стручни људи предлажу што мање контаката и отуда је и Црква предложила и позвала да се ове године не окупљамо у групе, већ да останемо у својим домовима.

Говорећи о функционисању цркве током епидемије вируса корона, патријарх каже да је црква Божанска установа и да је њен темељ воља Божија, али је и „човечанска установа“.

Црква се углавном влада према Божанским законима, али и људским, каже патријарх наглашавајући да се то чини све док људски закони не траже нешто што је супротно Богу и вољи Божијој.

„Ми као Црква слушамо мудре савете људи који познају ту материју и који су и позвани да нам укажу и упуте нас на начин како да се томе одупремо, а један од начина је избегавање контакта, близине једно другоме. То нису измишљене ствари, то је доказано и потврђује се догађајима у свету где није било обазривости и слушања медицине“, поручио је патријарх Иринеј.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала