Руски министар: Неће бити никаквих банкрота – Русија се не враћа у деведесете

© AFP 2023 / ALEXANDER NEMENOVРуска рубља и поглед на Кремљ
Руска рубља и поглед на Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар економије Русије Максим Решетников искључио је могућност банкрота руске економије, као што се то десило 1998. године, без обзира на ниске цене нафте.

На питање новинара „Првог канала“ постоји ли бар минимална вероватноћа да се догоди банкрот као 1998. године, Решетников је дао одговорио одрично, подсетивши да се Русија суочавала са озбиљним кризама и 2008. и 2014. године.

„Економија се развија циклично и, у суштини, оно што се сада дешава отежано је низом значајних фактора, пре свега, глобалног карактера. Али истовремено, руска економија је стекла искуство у борби са тим кризама и ја сам сигуран да ћемо проћи овај тест“, рекао је Решетников.

Он се истовремено сложио да је ова тренутна ситуација озбиљан шок, али није желео да коментарише могуће губитке због пандемије.

„Стојим иза тога да је прерано говорити о прогнозама и проценама“, истакао је министар.

Ниска цена нафте „тресе“ руски буџет

Са друге стране, министар финансија Русије Антон Силуанов је рекао да би руски буџет 2020. године могао да изгуби билион рубаља прихода од нафте и гаса (више од 12.000.000.000 евра). Како је рекао, планирано је да се два билиона рубаља из Фонда за национално благостање усмери на економију.

Силуанов је истакао да је негативни утицај вируса корона дотакао све секторе економије.

Према његовим речима, постоје ризици да ће бити смањен прилив средстава у буџет и из других сектора, поред нафтног и гасног, а то ће се морати надокнадити из других извора.

Силуанов је нагласио да су средства из Фонда за национално благостање права потпора.

„Предузете су до сад невиђене мере за подршку становништва и бизниса. На тај начин фискална политика осигурава антициклични импулс“, закључио је министар финансија.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала