Стигло појачање: Један од најмоћнијих топова у свету испоручен руској војсци

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Уђи у базу фотографијасамоходни нуклеарни топ «Пион» (2С7М "Малка")
самоходни нуклеарни топ «Пион» (2С7М Малка) - Sputnik Србија
Пратите нас
Предузеће „Уралтрансмаш“ (део концерна „Уралвагонзавод“ државне корпорације „Ростех“) испоручило је први модернизовани самоходни топ 2С7М „Малка“ Министарству одбране Русије, саопштила је прес-служба „Ростеха“.
„Ово је један од најмоћнијих самоходних топова у свету, предвиђен за уништавање мета и противничких објеката који се налазе у тактичкој дубини фронта. У току је испорука овог модернизованог оруђа Министарству одбране Русије. ‘Уралтрансмаш’ има озбиљан задатак да спроведе серијску модернизацију овог производа на захтев Министарства одбране за 2020-2022. годину“, истакао је генерални директор предузећа Дмитриј Семизоров.

Модернизована опрема укључује нову шасију и електронику, због чега су њене тактичко-техничке карактеристике значајно повећане.

Након завршених радова, „Малка“ је успешно прошла цео низ тестирања, током којих су проверавани покретљивост, поузданост шасије, погонског система и трансмисије. Такође је тестирана снага артиљеријске цеви 2А44 и системи управљања паљбом.

© Фото : Vitaly V. Kuzmin203-мм самоходная пушка артиллерии 2С7 «Пион»
Стигло појачање: Један од најмоћнијих топова у свету испоручен руској војсци - Sputnik Србија
203-мм самоходная пушка артиллерии 2С7 «Пион»

2С7М „Малка“ је модернизована верзија оруђа 2С7 „Пион“, које је произведено још 80-их година прошлог века, а до данас се сматра једним од најмоћнијих артиљеријских оруђа на свету. Систем је предвиђен за уништавање мета и противничких објеката који се налазе у тактичкој дубини фронта.

„Малка“ користи високо-експлозивне гранате и активно-реактивну муницију.

Главна предност тог оружја је могућност да користи хемијске гранате и гранате које уништавају армирани бетон, као и специјалну муницију са нуклеарним пуњењем.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала