Ваистину вирус! Зашто се у Васкршњој недељи подигла жестока кампања против Српске православне цркве

© Sputnik / Радоје ПантовићКрст на манастиру
Крст на манастиру - Sputnik Србија
Пратите нас
Молба Синода Српске православне цркве да се у Васкршње јутро, од 5 до 10 часова, прекине полицијски час како би верници могли да дођу на литургију, изазвала је жестоку контра-кампању.

Многи антицрквени кругови хитно су по друштвеним мрежама али и медијима једва дочекали да оптуже Цркву за неодговорно понашање означивши владике као „главне разносаче вируса“ и потенцијалне кривце ако епидемија короне букне и у наредним недељама.

Чак и они који на нож дочекују сваку меру струке и државе у борби против короне, искористили су прилику да држе лекције цркви и да побуђују антиправославна расположења у Великој недељи пред највећи хришћански празник.

Кампања против Цркве пред Васкрс

Али, од тих невладиних, квазиграђанских и другосрбијанских кругова, јавност је и навикла да слуша отровне оптужбе према свештеницима СПЦ.

Овога пута, кампања је попримила и институционалне, самим тим и озбиљније размере.

Чак су и неке водеће научне институције промптно реаговале пригодним, дипломатским саопштењима и јавно и забринуто су се сврстали против молбе СПЦ да се у недељу прекине забрана кретања због литургије.

И делови струке, епидемиолози, у које ових дана сви гледамо с пуним поверењем исказали су разочарење понашањем Цркве јер она „не схвата да је у току борба за животе“.

Већа гужва у мегамаркетима

Дакле, као да се у врху Српске православне цркве, не налазе најобразованији људи у земљи, већ нека неодговорна и неразумна деца која би да изађу напоље и да шире вирусе. Као да се у врху Цркве налазе неки неразумни људи који би инаџијски повлачили потезе на штету својих верника и целе земље.

А свако је могао у протеклим данима и недељама да се увери да је вишеструко већа гужва у свим мегамаркетима у Београду и широм Србије него у црквама. Али, потребно је уважити и да постоји део народа коме је молитва и литургија важна као што су некима важне ролне тоалет папира и залихе паштете, макарона и зејтина.

© Sputnik / Предраг ВасиљевићВерници на службама поштују све мере државе
Ваистину вирус! Зашто се у Васкршњој недељи подигла жестока кампања против Српске православне цркве - Sputnik Србија
Верници на службама поштују све мере државе

Свако је, ко је хтео, могао да се увери да грађани у црквама строго држе растојање, а да се литургије углавном одржавају тако што народ стоји испред храмова, на отвореном.

Врх СПЦ од почетка епидемије поштовао је све безбедносне и превентивне мере државе и струке и тако ће бити и у случају васкршње литургије.

Јер, критичари из дела јавности, епидемиолошке струке и власти добро знају да је Синод само замолио државу да се дозволи долазак народа у недељу на литургију. И сада, када та молба није услишена, Црква не позива грађане да прекрше полицијски час.

Црква ће поштовати мере

Сада, када је струка одлучила да полицијски час ни за Васкрс не сме да се прекида, патријарх је у разговору са председником Србије потврдио да ће се литургије одржавати у празним храмовима. Дакле, Црква ће опет поштовати мере.

Зато, не би требало да се наши врхунски епидемиолози и стручњаци дуре на Цркву нити да се представници науке узрујавају због СПЦ усред ванредног стања.

Можда су, од патријарха, владика и свештеника, већи разлог за бригу партијски чиновници и страначки апартчици на челу неких државних институција које су због погубних, аљкавих и нестручних потеза већ постале легло короне.

Дочекајмо највећи хришћански празник у миру и без гневне кампање против Цркве. А гледаћемо Васкршње литургије преко телевизије.

Јер, наравно, а то би требало да знају и неодговорни верници који би можда да прекрше полицијски час у недељу, нужно је да сви јединствено поштујемо мере струке и државе. Како и идући Васкрс не бисмо дочекали са поздравом – ваистину вирус.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала