Завирите у тајни руски центар који се бави најопаснијим вирусима на свету /фото/

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаИстраживачки центар у Колцову
Истраживачки центар у Колцову - Sputnik Србија
Пратите нас
Тајни центар за вирусологију и биотехнологију, смештен у Сибиру, развио је тестове за откривање РНА из коронавируса и тренутно ради на вакцини против ковида 19. Спутњик вам открива како центар изгледа, чиме се бави и која достигнућа има.

Основан 1974. године, Вирусолошки центар „Вектор“ осмишљен је са идејом да се бави глобалним претњама од инфекције.

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЗграда Државног научног центра за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ у новосибирској области.
Завирите у тајни руски центар који се бави најопаснијим вирусима на свету /фото/ - Sputnik Србија
Зграда Државног научног центра за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ у новосибирској области.

Центар се бави научним сазнањима из области епидемиологије, молекуларне биологије, вирологије, бактериологије, генетског инжењеринга, биотехнологије. Примењена истраживања усмерена су на развој ефикасних средстава и метода за превенцију, лечење и дијагностику заразних болести, стварање и унапређење биотехнологије за производњу средстава за борбу против заразних патогена.

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаПремијер Дмитриј Медведев током посете државном истраживачком центру за вирусологију и биотехнологију у Новосибирску, 12. новембра 2019.
Завирите у тајни руски центар који се бави најопаснијим вирусима на свету /фото/ - Sputnik Србија
Премијер Дмитриј Медведев током посете државном истраживачком центру за вирусологију и биотехнологију у Новосибирску, 12. новембра 2019.

„Вектор“ се налази у научном граду Колцово, у предграђу Новосибирска. Ово место је изабрано тако да ветрови дувају из правца града, како би се избегла потенцијална зараза.

То је потпуно затворена институција и скоро је немогуће да незапослени уђе у њу. Што то је логично, јер центар обрађује најопасније вирусе на планети, попут антракса и еболе.

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаСистем тестирања који је развио „Вектор“, коришћен је за дијагностификовање нове инфекције ковид 19 у Федералном истраживачком центру у Новосибирску.
Завирите у тајни руски центар који се бави најопаснијим вирусима на свету /фото/ - Sputnik Србија
Систем тестирања који је развио „Вектор“, коришћен је за дијагностификовање нове инфекције ковид 19 у Федералном истраживачком центру у Новосибирску.

Вирусолошки центар „Вектор“ има дугу листу достигнућа у лечењу вирусних болести, па чак и рака. Конкретно, ово је чиме се бави:

  • Успешно је развио и тестирао вакцину против еболе ​​2019. године;
  • Био је један од првих у Русији који је развио и произвео системе тестирања за дијагнозу ХИВ инфекције и хепатитиса Б;
  • Први у Русији је организовао производњу генетски модификованог интерферона типа 2, који се користи за лечење неких карцинома и неких инфекција;
  • Развио је и увео у производњу имуностимулишјући лек „ридостин“, који се користи против грипа;
  • Заједно са Московским институтом за полиомијелитис и вирусни енцефалитис развио је једину националну вакцину против вирусног хепатитиса А и увео је у производњу.
© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаПолице са различитим патологијама органа у истраживачком центру у научном граду Колцово. Истраживачко-производна компанија основана је 1993. године на бази једне од лабораторија НПО „Вецтор“ и бави се развојем и производњом лекова користећи иновативне технологије засноване на микроорганизмима.
Завирите у тајни руски центар који се бави најопаснијим вирусима на свету /фото/ - Sputnik Србија
Полице са различитим патологијама органа у истраживачком центру у научном граду Колцово. Истраживачко-производна компанија основана је 1993. године на бази једне од лабораторија НПО „Вецтор“ и бави се развојем и производњом лекова користећи иновативне технологије засноване на микроорганизмима.

Вакцина против вируса корона

Тренутно је рад у Центру „Вектор“ веома интензиван: већ је произведено више од два милиона тест-система за дијагнозу ковида 19, а истовремено ради на вакцини против новог вируса корона.

Научници први тестирају прототипове вакцине на мајмунима. Али сада су достигли фазу тестирања на људима. Директор центра, Ринат Макијутов рекао је да ће се тестирати на 60 волонтера, укључујући и оне који директно раде на вакцини.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала