Америку погодила највећа суша у последњих 1.200 година

CC0 / pixabay / Суша
Суша - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници са Колумбијског универзитета забележили су најтежу и најдужу сушу з западном делу САД за псоледњих 1200 година. Разлог тога је промена климе, пише Phys.org.
Научници су анализирали годове дрвећа која су расле на територији девет држава, укључујући Орегон,Вајоминг, Њу Мексико, као и на југозападу Монтане и северу Мексика. Стручњаци су упоредили сушу која је почела 2000. године и наставља се до данас, са четири друге велике суше последњих 1200 година. Кључни параметар је био влажност тла, што је показало да је тренутна суша најјача у историји савременог друштва.

Умерено дугу сушу, која сама по себи није необична, допуњава раст просечне температуре која је данас за 2,9 степени Целзијуса већа него ранијих година. То значајно смањује влажност ваздуха.

Да би проценили допринос глобалног загревања, научници су користили 31 компјутерски модел да би упоредили текућу ситуацију са хипотетичким светом у којем се не сагорева фосилно гориво. Показало се да допринос суши антропогене промене климе достиже 47 процената.

Тренутна суша траје само две деценије, иако су протекле мега суше трајале најмање 28 година. Истраживачи сматрају да у овом тренутку има смисла говорити о рађању мегасуше, иако се она већ сматра рекордно јаком и првом таквом појавом у читавој историји посматрања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала