Бугарски европосланик: Нећемо примати мигранте ни из Грчке, ни с Марса

© AP Photo / Giannis PapanikosГрчка полиција и војска на граници са Турском током сукоба са мигрантима
Грчка полиција и војска на граници са Турском током сукоба са мигрантима - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик у Европском парламенту из Бугарске Ангел Џамбаски каже да Бугарска нема намеру да на својој територији размешта мигранте из Грчке. Како је рекао, Бугарска неће примати мигранте ни из Грчке ни с Марса.

Тим речима он је прокоментарисао вест из западних медија да би Бугарска, у оквиру европске шеме, могла да прими мигранте који бораве у камповима у суседној Грчкој.

„Бугарска не може, не треба и неће учествовати ни у каквим шемама за размештање миграната, било да су то мигранти из Грчке, Томбуктуа или с Марса. Надам се да је то само још једна фејк вест. Јер ако није, било би то веома неразумно и неодговорно решење“, написао је Џамбаски на Фејсбуку.

Учествовање у једној таквој шеми било би и немогуће имајући у виду садашњу ситуацију, када је бугарски здравствени систем суочен са великим изазовом и када се Бугари боре буквално за преживљавање – прво с пандемијом вируса корона, затим следи и борба са неописивом економском кризом, сматра он.

Због тога је, како каже, размештање било каквих миграната без обзира на побуде – потпуно неприхватљиво.

Пре два дана 15 деце из грчких кампова за мигранте упућено је у Луксембург, а очекује се да ове недеље још њих 50 стигне у Немачку.

Европска комисија је у марту саопштила да је осигурано размештање 1.600 деце и тинејџера из грчких кампова. У тој шеми, како се наводи на сајту Комисије, учествују: Белгија, Бугарска, Француска, Хрватска, Финска, Немачка, Ирска, Португалија, Луксембург, Литванија и Швајцарска.

Бугарске власти нису износиле коментаре о учешћу Бугарске у тој шеми.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала