Докторка из Њујорка: Хвала за аплаузе, али обратите пажњу на две мале ствари

© AP Photo / Kathy WillensХоспитализација пацијента болници у Њујорку
Хоспитализација пацијента болници у Њујорку  - Sputnik Србија
Пратите нас
Докторка из најугроженије хитне службе у Њујорку поручила је да лекари и сестре знају да ће се болнички капацитети још дуго пунити, а људи умирати. Без обзира на оптимизам званичника, докторка Арабиа Молете нагаласила је да су им због стања у болницама од аплауза и донација важније две мале ствари на које људи не мисле.

„Ценимо сву љубав и подршку коју добијамо од јавности, аплазуе, донације маски и рукавица, бесплатну храну и радости кој нам приређујете. То нам значи много али важније од тога је да урадите две важне ствари којима бисте запосленима у болници, хитној помоћи али и боленснима стварно помогли“, рекла је докторка Морете, преноси Б92.

Морете је поручила сваокме ко мора да донесе важну и тешку одлуку да свога ближњег доведе у болницу напише кратку медицинску историју оболелог, контакт за породицу и примарног лекара болесника.

„Напишите белешку, залепите је на одећу или на телефон. Спасиће нас притиска и драме и „лудила“ када су нам хитно потребне основне информације или када нам је важно да хинтно позовемо породицу“, рекла је она.

Додала је да би било добро да свако ко има стари таблет, а који му не треба, донесе у болницу, јер ће тако помоћи боленсима да буду у вези са породицом.

„Ако имате стари таблет који вам можда не треба, размислите да га поклоните Хитној служби. Можда би се изненадили када бисте знали колико људи долази са мобилним телефонима или заборавља да донесе пуњач. Резервни таблети помогли би нам да повежемо пацијенте са њиховим породицама у тренутку када се највише осећају сами“, рекла је докторка Морете, коју како каже зову "народни лекар", а која ради у болницама у Бронксу и Бруклину.

Морете је додала да се сви радују изјавама да Њујорк почиње да исправља криву.

Да је то добра ствар, али да сви морају да знају да ће и даље након врхунца на графикон бити успеха и падова да ће људи и даље умирати чак и када та црта постане равна, рекла је она.

„Наша болничка одељења за хитне случајеве још дуго ће се пунити преко капацитета, а интензинвне јединице ће и даље бити преоптерећене“, рекла је она.

Докторка је замолила Њујорчане да схвате да је здравствени систем јако лош.

„Нисмо се довољно припремили за катастрофу. Њујорк је постао жртва ковида и постао је мучан пример свега што може поћи по злу у кризи јавног здравља“, рекла је и додала да је зато сада на грађанима рад да спасу град и што се спасити може, да чувају дистанцу.

У ауторском тексту за Њујорк дејли њуз, подсетила је да ради у две најугроженије службе хитне помоћи у граду у којима су највише страдали ресурси и додала - да сви без обзира колико год град жели да се поново отвори за економију, морају да знају управо то да хитна служба не осећа успоравање броја позитивних и умрлих пацијената.

Њујорк, у коме живи 8,7 милиона становника трентуно има 123.000 позитивних људи и више од 11.477 изгубљених живота.

Прочитајте још: 

Зашто је мање заражених на сиромашном истоку, него на богатом западу Европе 

Пандемија уживо: У Белгији највећа смртност на свету — 13,4 одсто

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала