Укидање ванредног стања не значи крај епидемије: Доктор Кон објаснио кад ће бити завршена

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЕпидемиолог др Предраг Кон
Епидемиолог др Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите нас
Укидање ванредног стања у Србији не значи одјаву епидемије вируса корона, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

„Имамо ванредно стање и проглашење епидемије од посебног значаја. Скидање ванредног стања је једна ствар, а подизање ванредног стања не значи одјаву епидемије. Она ће бити проглашена кад више не буде услова за ковид 19. То ће се десити када се буде десило“, рекао је Кон. Он је додао како се нада да би ситуација са вирусом корона у Србији могла да се смири половином маја.

Неке мере ће свакако остати

Неке мере ће свакако остати и када буде укинуто ванредно стање, рекао је Кон.

Добровољно давање крви - Sputnik Србија
Национална акција: Позив излеченима да донирају крв

„Мере ће трајати, не овакве какве су сада, али о томе ће се озбиљно промишљати везано за оно што ће се обавезно примењивати или препоручивати. То ће се полако попуштати како време одмиче“, навео је Кон и додао да ће током лета бити спроведено испитивање имунитета грађана Србије.

„До тада ће стићи нови подаци о вирусу из читавог свега и биће много више познато какви су његови потенцијали и шта се може очекивати. Сматрамо да је прерано то тестирање почети одмах, треба сачекати крај епидемије да бисмо имали реалну слику имунитета“, рекао је он.

Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести, рекла је да би они који сада прележе вирус, требало да буду заштићени на јесен.

Може се поредити само број умрлих на 100.000 становника

У државним установама социјалне заштите заражено је 312 корисника и 70 запослених, изјавио је Кон.

Корисници у таквим установама, за које постоје процене да могу бити потенцијални преносиоци, смештени су у изолацију, рекао је Кон.

Кон је истакао да нема смисла поредити ситуацију броја инфицираних између земаља, јер се користе други подаци и аутоматски се добијају други резултати.

Једино што, према његовим речима, може да се упоређује, јесте број умрлих на 100.000 становника, то јест морталитет, а све остало је неупоредиво, јер се непрекидно мења.

Погледајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала