Кон објавио пресудан датум, после следе „круцијалне одлуке“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEпидемиолог Предраг Кон
Eпидемиолог Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако се апсолутни број потврђених случајева заразе вирусом корона повећава, процентуално гледано у односу на број тестираних - он се смањује, посебно у Војводини и Београду, рекао је епидемиолог Предраг Кон и додао да то показује да вирус губи снагу.

Према његовој оцени, ситуација ће бити значајније боља у наредне две недеље, а после 1. маја могу се очекивати и неке „круцијалне одлуке“, преноси Н1.

Иако је већ неколико дана број новооткривених случајева преко 400 дневно, Кон напомиње да то јесте повећање апсолутног броја, али да се прати проценат од броја тестираних, којих је сада преко 3.000 дневно.

Он истиче и ситуацију у Геронтолошком центру у Нишу, где је било преко 150 потврђених случајева, после чега је, како каже, требало испитати све контакте. Уследила је реакција још 15 установа за социјално збрињавање, које су правовремено реаговале.

Кон напомиње да постоји разлика у броју оболелих зависно од делова земље, па се већи број региструје у Нишу, Пожаревцу, Параћину, Ћуприји, док се Блаце појавило као ново жариште.

„То је питање да ли је то због тих установа за негу особа са посебним потребама, јер је тамо откривен велики број позитивних. Чак се и понављају резултати јер се мисли да је дошло до контаминације у лабораторији“, рекао је Кон.

Војводина и Београд бележе пад

Ипак, делови земље у којима живи највећи број становника, Војводина и Београд, бележе пад позитивних налаза. Како каже, око 10 одсто тестираних је позитивно, а у неким деловима се вирус губи потпуно. Кон истиче да то показује да вирус губи снагу.

„То јесу позитивне вести, што показује да смо при крају максимума и приликом уласка у седму недељу не би требало да буде изненађења“, напомиње Кон.

Према његовој оцени, у наредне две недеље имаћемо значајније бољу ситуацију, што ће, каже, бити тренутак када ћемо доносити неке круцијалне одлуке.

„То је отприлике крај априла, или почетак маја. Можда евентуално после празника Првог маја“, наводи Кон.

Српска православна црква и држава договориле су се да се током ускршњих празника поштују препоруке државе. Кон напомиње да је изузетно захвалан патријарху Иринеју због изјаве коју је дао.

„Мислим да је јако важна у овом тренутку. Била је крајње озбиљна морална дилема пред стручним делом Кризног штаба, јер је морао да заузме јасан став по том питању. Никоме од нас није у интересу да забрањује кретање, то су тешке препоруке, а камоли одлуке. Ово није борба неког стручног тима или Кризног штаба, ово је борба целе Србије, српског народа, православног и осталих вера. Морамо бити заједно и морамо да се разумемо. Изузетно ми је значила та изјава и подршка Његове светости“, истиче Кон.

Он каже да није сигуран да ће цркве остати празне у недељу, али да је важно што је духовни предводник саопштио то што је саопштио.

„Не може се против неких убеђења и уверења на силу, то је много јако и не треба на томе превише инсистирати. Али је битно оно што је изречено. Нико из Кризног штаба никад није имао ништа против прославе празника као што је Васкрс“, наводи познати лекар.

Прослава Ускрса протећи ће у најдужој забрани кретања до сада. Кон каже да је став струке увек био да се забране контакти, а да је досадашња ситуација показала да је то могуће само полицијским часом.

Говорећи о поштовању мера које је донела држава, он каже да их се веома мали број грађана не придржава, али да је у укупној ситуацији бројност тих који не поштују довољно велика да закомпликује ствар свима.

У Србији је вирусом корона до сада заражено око 600 здравствених радника, што је око 12 процената укупно заражених. Кон каже да је у једном тренутку пресек у Европи био да је између 10 и 26 одсто медицинских радника заражено. Додаје да се резултатом од 12 одсто не може похвалити, али да је Србија имала срећу што нас вирус није захватио одмах и што је било времена да се набави заштитна опрема.

„Мора да се нагласи да је власт подржала све одлуке, да је успела да за једно време набави опрему масовно колико нам је била потребна. Чињеница је да је нисмо имали довољно на почетку, као што је чињеница да су сви изјављивали да су је имали, иако су знали за ситуацију у Кини, истиче Кон. Он додаје да се реаговало релативно брзо и да је стигла опрема прво из Кине, потом из Русије, а затим су домаћи произвођачи допунили оно што је недостајало. За релативно кратко време смо били у ситуацији да опрема мора да се штедљиво користи. Јасно прописане мере где се и шта примењује, морате да одредите шта су приоритети и то је учињено. Са доласком опреме мења се и могућност њеног коришћења“, објашњава Кон.

Прочитајте још: 

Патријарх Иринеј послао важну поруку уочи Васкрса 

Како се каже: Ускрс или Васкрс 

Зашто је мање заражених на сиромашном истоку, него на богатом западу Европе

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала