Макрон: Наступио је тренутак истине за Европску унију

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон сматра да је за Европску унију наступио тренутак истине, када европско друштво треба да покаже солидарност према земљама које су страдале од епидемије вируса корона.

„За нас је наступио тренутак истине, када треба да одлучимо да ли је Европска унија политички или просто тржишни пројекат. Сматрам да је политички пројекат. Потребни су нам трансфери новца и солидарност како би Европа наставила да опстаје“, рекао је Макрон у интервјуу за „Фајненшел тајмс“.

Ако то данас нисмо у стању да урадимо, онда ће, уверевам вас, победити популизам, каже Макрон.

„Данас, сутра, прекосутрам у Италији, Шпанији, можда у Француској, било где. Ако је ЕУ политички пројекат онда је људски фактор кључан и солидарност треба да ступи на снагу“, рекао је француски председник уз подсећање да је економија социјална наука, преносе руски медији.

Макрон је уверен да ако земље ЕУ не могу саме себи да помогну у овако озбиљној кризи то ће бии снажан ударац на будућу представу о Европској унији.

Како истиче, људи ће почети да говоре какво нам то путовање предлаже ЕУ, па ти људи вас неће заштитити за време кризе, а ни после тог неће бити солидарни с вама.

За Макрона пандемија вируса корона и светска економска криза као њена последица предстваљају снажан антрополошки шок, који ће променити много у животима људи, а пре свега означиће крај процеса глобализације.

Тај шок, сматра он, ће променити суштину глобализације и услова у којима су људи живели последњих 40 година.

„Последњих година глобализација је довела до вишег нивоа неједнакости у развијеним земљама. Било је очигледно да је тај тип глобализације стигао до краја циклуса и да подрива демократију“, оценио је он.

У интервјуу за британски лист, Макрон је признао да нема одговор на питање у којем стадијуму је криза сада, да ли смо на почетку или на средини.

Суочавамо се са озбиљном потребом да створимо нешто ново.


Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала