Помпео Лаврову: Споразум о контроли нуклеарног наоружања зависи од треће стране

© AP Photo / Alex BrandonМајк Помпео и Сергеј Лавров
Мајк Помпео и Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео у телефонском разговору са руским колегом Сергејом Лавровим саопштио је да Вашингтон намерава да убудуће било какве преговоре о контроли наоружања заснива на трилатералном формату са Пекингом.
„Државни секретар Мајк Помпео и министар спољних послова Сергеј Лавров разговарали су о наредним корацима у оквиру билатералног дијалога о стратешкој стабилности, узимајући у обзир и пандемију Ковида-19. Амерички државни секретар је нагласио да би се било какви будући преговори о контроли наоружања требало да заснивају на концепцији председника Доналда Трампа о трилатералном споразуму, који укључује и Русију и Кину“, саопштио је портпарол Стејт департмента Морган Ортагус.

Било је речи и о билатералним односима, додао је амерички портпарол.

Раније су амерички званичници саопштили да размишљају о продужењу стратешког Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања, који истиче 2021. године, али предлажу да он обухвати ново наоружање, као и да нови споразум укључи Кину. Пекинг је саопштио да нису заинтересовани за такве преговоре.

Разговарали и безбедњаци

Вечерас су телефоном су разговарали и секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и помоћник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајан, саопштила је прес-служба Савета безбедности Русије.

„Приоритет телефонског разговора Патрушева и О'Брајана био је наставак сарадње Русије и САД у сфери супротстављања ширењу новог вируса корона Ковид-19. Разговарано је и о другим темама, које су у домену надлежности савета безбедности две земље“, саопштено је.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала