Како су Немци у рату почели да носе руске ваљенке

© Sputnik / Наталья Боде / Уђи у базу фотографијаСовјетски војник показује саборцима „немачке ваљенке“
Совјетски војник показује саборцима „немачке ваљенке“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је стратегија нацистичке Немачке предвиђала муњевиту и брзу победу над Совјетским Савезом, није тако било суђено. Немци нису били спремни за неуспех, али ни за руску зиму. Били су принуђени да се сналазе како умеју, па су тако, по узору на руске, настале „немачке ваљенке“.

Током прве зиме у рату против Совјетског Савеза, проблем са недостатком топле одеће нацисти су решавали једноставно – узимали су је од становника са окупираних територија. Нешто касније, на захтев руководства немачке армије, у Берлину су почели правити своју верзију руских традиционалних чизама.

Није било речи о масовној производњи – обућа је била намењена углавном стражарима и војницима других војних родова, од којих се није захтевало брзо премештање. Ваљенке су прављене од дебелог филца, имале су дрвене ђонове и обувале су се преко чизама. Тежиле су око три килограма, и биле су великих размера. Због тога су их и могли носити војници који се не крећу много.

© Фото : Музеј савремене историје Русије"Немачке ваљенке" од дебелог филца
Како су Немци у рату почели да носе руске ваљенке  - Sputnik Србија
"Немачке ваљенке" од дебелог филца

Међутим, због недостатка сировина, времена и капацитета, Немачка није била у могућности да обезбеди и те малобројне снаге овом врстом обуће.

Како би на неки начин заштитили бар стражаре, који су трпели највећи мраз, почели су да праве замене за руске ваљенке – обућу, коју су плели од трака пресоване сламе. Војници су их носили преко обичних немачких чизама.

Примерци обе врсте „ немачких ваљенки“ изложени су у Музеју савремене историје Русије у Москви. Једне су направљене од сламе и омотане жицом, вероватно због чврстоће. Друге су направљене од трске, и пронађене су у кући где су живели Немци.

© Фото : Музеј савремене историје Русије"Немачке ваљенке" од сламе
Како су Немци у рату почели да носе руске ваљенке  - Sputnik Србија
"Немачке ваљенке" од сламе

„Немачке ваљенке“ направљене од филца, које су такође део колекције музеја, донете су из Калуге у марту 1942. године. Оне су биле међу трофејима Црвене армије, које су задржали приликом ослобађања Калуге у децембру 1941. године, када су трупе генерала Ивана Болдина потиснуле Немце из града.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала