Кијев не признаје да је Крим руски, али тражи од Русије да га заштити од вируса корона

© Sputnik / Grigoriy VasilenkoМинистарство спољних послова Украјине
Министарство спољних послова Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Украјине издало је саопштење у коме апелује на Русију да заштити становнике Крима и Луганске и Доњецке Народне Републике током вируса корона.

Украјинске дипломате су објасниле да Кијев није у могућности да пружи помоћ грађанима Донбаских република због борби које се воде. Ипак у Доњецкој и Луганској Републици тврде да су њихове територије мета гранатирања украјинских безбедносних снага, због којег је неколико људи изгубило живот. Руски експерти истичу да наводи Кијева немају везе са реалношћу.

Напади Украјине гори од вируса

„Реч је о лицемерју јер Украјина жели да покаже да се наводно брине о људима који тамо живе, а с друге стране константно се пуца на територије ових република. Од почетка 2020. године напади се свакодневно настављају и из тешког наоружања калибра 120 мм. То је много опасније од корона вируса. Ове територије су константно бомбардоване из беспилотних летелица. Ако Министарство спољних послова Украјине жели да се побрине за становнике Луганске и Доњецке Народне Републике, онда треба да се обрати свом Министраству одбране и председнику да прекину гранатирање ових република“, рекао је Богдан Беспаљко, члан Савета за мултиетничке односе при председнику Русије.

Према речима експерта, украјинска елита има прилично специфичан однос према Русији. Пре пар недеља украјински политичари су се обратили ЕУ и САД са захтевом да се не укидају санкције Русији због корона вируса.  

„Они су се уплашили да ће заједничка несрећа која је захватила читаво човечанство довести до тога да се санкције Русији укину. Тачније читава логика на којој се заснива мишљење украјинске елите је како нанети штету Русији, а не како помоћи Украјини. То је читава логика украјинских националиста последњих сто година“, рекао је експерт.

Истинска брига?

Званичан апел који је објављен на сајту Министарства спољних послова Украјине позива руску страну да дозволи међународним организацијама приступ на територију ових република, које су наводно прекинуле своју делатност.

„Позивамо Руску Федерацију да у потпуности обезбеди право на живот и приступ медицинској помоћи илегално затвореним грађанима Украјине да обезбеди несметан и безбедан приступ  представницима међународних посматрачких мисија и Међународном комитету Црвеног крста, као и лекарима становништву“, наведено је у саопштењу украјинског Министарства спољних послова.

Ови наводи негирани су саопштењем ОЕБС-а о наставку рада у овим републикама, као и саоштењем Црвеног крста да је допремио хуманитарни конвој са тестовима у Доњецк.

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаУкрајинске дипломате су послале ноту Министарству спољних послова Русије, тражећи да поднесе извештај о ширењу корона вируса на Криму и у Донбасу.
Кијев не признаје да је Крим руски, али тражи од Русије да га заштити од вируса корона  - Sputnik Србија
Украјинске дипломате су послале ноту Министарству спољних послова Русије, тражећи да поднесе извештај о ширењу корона вируса на Криму и у Донбасу.

Украјинске дипломате су послале ноту Министарству спољних послова Русије, тражећи да поднесе извештај о ширењу корона вируса на Криму и у Донбасу. У свом обраћању украјинска страна се позива на међународно хуманитарно право и позива међународну заједницу да изврши притисак на Русију, како би она одблокирала приступ Луганској и Доњецкој Народној Републици, не узимајући у обзир да је Кијев први затворио линију разграничења за становнике ових република без реистрације на територији под контролом Украјине. 

„Русија улаже доста напора како би заштитила своје грађане од корона вируса, а у том смислу и оне који живе на Криму и у Донбасу. Територија Крима је територија Русије и тамо се спроводе мере карантина као и у другим регионима. Када је реч о Луганској и Доњецкој Народној Реублици, власти тамо такође чине све напоре како би заштитиле своје становништво од епидемје. Границе између ових република су отворене, али они људи који долазе из Русије на територију ових република, морају провести две недеље у изолацији“, рекао је експерт

Украјинске дипломате су, наводе медији заборавиле да је управо Кијев организовао болкаду Крима и Луганске и Доњецке Народне Републике много пре појаве корона вируса.

Шеф Доњецке Народне Републике је недавно изјавио да је Русија једина земља која штити права и слободе Република у Донбасу, док Украјина само изражава наводну забринутост због хуманитарне ситуације у републикама. Иако је Кијев изјавио да ће послати камион са медицинском опремом овим републикама, све је остало само на обећањима. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала