Пси ће откривати људе са вирусом корона /видео/

CC0 / Pixabay / Кокер шпанијел
Кокер шпанијел - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници из Лондона решење у борби против вируса корона виде у псима, имајући у виду да лабрадори и кокер шпанијели већ откривају оболеле од маларије.

Пси би могли да се придруже борби за спречавање ширења вируса корона код људи — посебно за оне који немају симптоме, тврди тим истраживача са Лондонске школе за хигијену и тропске болести (ЛСХТМ).

Уколико пројекат буде успешан, пси ће у Енглеској до лета моћи да допуњују континуирано тестирање тако што ће прецизно указивати на људе који имају вирус и моћи ће да обаве тријажу од чак 250 људи на сат, рекао је Џејмс Логан, шеф одељења за контролу болести ЛСХТМ-а.

Према његовим речима, због хитне потребе за тестирањем вируса корона, припреме за интензивно укључивање паса у детекцију вируса су у току и пси би могли бити спремни за шест недеља, наводи Си-Би-Ес њуз.

ЛСХТМ је, како се додаје, обучио лабрадоре и кокер шпанијеле да њушењем детектују маларију.

„Знамо да болести имају мирисе, укључујући и респираторне болести попут грипа, и да су ти мириси у ствари прилично различити. Постоји веома добра шанса да Ковид-19 има специфичан мирис, и ако јесте, заиста сам сигуран да би пси могли да открију тај мирис", рекао је Логан.

Логан је додао да је њихово претходно истраживање показало да пси могу да открију мирис људи са маларијском инфекцијом са изузетно великом тачношћу — изнад стандарда Светске здравствене организације за дијагностику, преноси Танјуг.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала