Шта је тестирање на антитела вируса корона и зашто је важно

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаСистеми за тестирање на коронавирус
Системи за тестирање на коронавирус - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако су поједини стручњаци и политичари довели у сумњу тачност тестова на антитиела, компаније и владе широм света улажу у производњу и брзо одобрење ове врсте тестирања.

Шта су тестови на антитела?

Једноставно речено, тестови на антитела — који се називају и серолошким тестовима — показују ко се заразио и опоравио.

Тело, наиме, ствара антитела као одговор на многе болести, укључујући КОВИД-19. Тестови у потрази за вредним антителима могу бити: брзи тестови и могу се радити испитивања, објављено је на сајту „Weforum“.

Најједноставнији брзи тестови могу се користити код куће, а резултати се добијају за неколико минута. Анализе које укључују слање узорака крви у лабораторије на анализу генерално су прецизније, али трају много дуже.

Колико су корисна антитела?

Одговор на ово питање није још у потпуности расветљен. Нејасно је колико дуго траје отпорност на КОВИД-19. И док се чини да већина људи производи антитела, стручњаци нису сигурни колико дуго остају и имају ли довољно отпорности да се заштите од будућих инфекција.

Лаборант - Sputnik Србија
Шокантнo истраживањe у Америци: Короном заражено 50 пута више људи него што је регистровано

Нада је да ће се антитела на КОВИД-19 понашати на сличан начин као и она против САРС-а, вируса који има много сличног генетског материјала. Имунитет против САРС-а достиже се око четири месеца, а човек је заштићен две до три године, преноси портал Кликс.

Када ће бити уведени тестови на антитела?

Тестови се већ користе у неким земљама које су прве погођене вирусом. У Вухану у Кини, где се први пут појавио нови вирус корона, тестирају се људи који су се вратили на посао како би власти могле да изграде јасну слику о њиховом имунитету. На западу, њихова употреба још није широко распрострањена, иако неке организације сада успостављају тестове за људе на првој линије борбе против вируса корона, а једна приватна британска медицинска клиника тражи од владе да улаже у јефтине јужнокорејске тестове.

Власти у Америци очекују да ће тестови бити доступни за седам дана уз одобрење ФДА (Америчке агенције за храну и лекове). Међутим, неке земље су биле опрезније. Велика Британија је купила 3,5 милиона тестова на антитела, али још увек их у овој земљи не сматрају довољно поузданим за широку употребу.

Шта забрињава у вези тестова на антитела?

Иако је тестирање антитела темељ стратегија многих влада широм света за економски опоравак, постоји сумња у тачност тестова. Велика Британија наводи да су резултати тестирања у тој земљи на антитела били разочаравајући, јер нису открили оне који су имали блажи облик вируса.

Узорковање за тест на вирус корона у лабораторији у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Српски стручњаци праве тест за проверу антитела вируса корона

Неки су истраживачи, такође, довели у питање јачину антитела и хоће ли они бити довољно јаки за борбу против вируса. Истраживачи са Универзитета Фудан у Шангају анализирали су узорке крви 175 људи који су се опоравили. Након отпуста из болнице открили су изненађујуће низак ниво антитела против вируса. То су, међутим, прелиминарни резултати, потребна су додатна истраживања.

Могу ли тестови олакшати карантин?

Многе су владе увиделе да је тестирање на антитела темељ за постепено ублажавање мера забране. Прошлог месеца Немачка је била једна од многих држава која је наводно разматрала издавање „потврда о имунитету“ на основу испитивања.


Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала