Да ли ће корона вирус убрзати процес у којем роботи замењују људе?

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПројекат робота који би требало да замени људске посаде у космосу
Пројекат робота који би требало да замени људске посаде у космосу - Sputnik Србија
Пратите нас
Док пандемија коронавируса влада светом, поставља се питање да ли ће она убрзати процес у којем роботи замењују људе.

Роботи полако мењају све више људи на њиховим радним местима, а аналитичари тврде да пандемије убрзава тај процес, преноси портал „Кликс“.

„Људи обично кажу да желе имати људски елемент у својим интеракцијама, али је корона вирус то променио. Он ће наставити да мења преференце потрошача и заиста отворити нове прилике за аутоматизацију“, изјавио је Мартин Форд који је раније писао о томе како ће роботи бити интегрисани у економију у наредним деценијама.

Велике и мале компаније које се шире данас користе роботе како би се поштовало друштвено дистанцирање и смањио број радника који физички морају бити присутни на радном месту. Роботи се користе и за обављање послова радника који свој посао не могу радити од куће. „Волмарт“, највећи ланац продавница у Америци, користи роботе за чишћење подова. Роботи у Јужној Kореји се користе за мерење температуре пацијентима и расподелу средства за дезинфекцију руку.

© Фото : Twitter / FEDORРоботи полако мењају све више људи на њиховим радним местима
Да ли ће корона вирус убрзати процес у којем роботи замењују људе?  - Sputnik Србија
Роботи полако мењају све више људи на њиховим радним местима

Док експерти упозоравају да мере друштвеног дистанцирања морају бити на снази и сљедеће године, роботи би могли постати све траженији. Kомпаније које производе средства за чишћење и дезинфекцију имају све више посла. „УВД Роботс“, данска компанија која производи роботе за дезинфекцију УВ зрацима, продала је стотине робота болницама у Kини и Европи.

Продавнице и ресторани који нуде храну за понети све више користе роботе. Есперти кажу да ће се роботи све више употребљавати како се буду покретали заустављени бизниси. Роботи би могли да чисте школе и канцеларије.

Ипак, још увек има ограничења, јер аутоматске касе у проданицама морају бити под надзором с обзиром да многи од тих система не раде сасвим добро или се кваре, тако да их купци често избегавају.

Индустрија хране је такође погодна за кориштење робота због забринутости за здравље. Ресторани брзе хране попут „Мекдоналдса“ већ тестирају роботе на функцијама кувара и послуге.

Складишта попут „Амазонових“ и „Волмартових“ већ имају роботе који повећавају ефикасност, а корона вирус би могао да утиче на њихово повећање како би радили на задацима сортирања, паковања и испоруке. То би могло да помогне радницима који се транутно жале да на послу не могу да поштују друштвено дистанцирање, али би с друге стране могли да остану без посла због робота. Једном када компанија замени радника роботом, тешко да ће га поново вратити на посао. Истина је да је производња и интеграција робота скупа, али кад почну да раде, обично су јефтинији од људске радне снаге.

Вештачка интелигенција се развија како би заменила учитеље, фитнес тренере и финансијске саветнике. Фејсбук и Гугл се ослањају на вештачку интелигенцију за уклањање неумесних коментара, објавио је „Би-Би-Си“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала