Колико се плаћа рад од куће и шта ако добијете отказ

© PixabayРад од куће, карантин, илустрација
Рад од куће, карантин, илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Током пандемије и карантина појавиле су се многе дилеме о полицијском часу и тестирању, а потом о радним обавезама и платама.

Колико се плаћа рад од куће?

Сви који могу да раде од куће за време ванредног стања имају право на пуну плату по важећим прописима. Више од 60 одсто запослених у државној администрацији и у локалним самоуправама ради од куће, каже министар Бранко Ружић и наводи да је запосленима обезбеђен пун износ плате. Када је у питању приватни сектор, јасних правила нема, преноси РТС.

На колику плату имам право ако морам да останем код куће да бринем о детету?

Запосленим родитељима који имају децу до 12 година, за које не може да се организује рад од куће, послодавац би требало да обезбеди плаћено одсуство ради бриге о деци. Одлука да се током ванредног стања затворе вртићи и основне школе, не би требало да има за последицу давање отказа запосленима који морају да остану код куће, нити би то требало оставити на добру вољу послодавца, кажу надлежни.

У јавном сектору за родитеље који морају да остану уз своју децу, обезбеђена је пуна плата, али је и даље отворено питање како ће се заштитити запослени у приватним предузећима.

На колику зараду могу да рачунам ако сам у изолацији?

За запослене у јавном сектору који су у изолацији или самоизолацији обезбеђен је пун износ плате.

Првих 30 дана одсуства плаћа послодавац, а од 31. дана Републички фонд за здравствено осигурање. Право на ову накнаду немају они који нису у радном односу, односно немају уговор о раду.

Шта ако сам због карантина морао да узмем одмор?

За време коришћења годишњег одмора запослени остварује право на накнаду зараде у висини просечне зараде у претходних 12 месеци, у складу са општим актом и уговором о раду.

Многе фирме примењују и могућност принудног одмора у трајању од 45 радних дана. Тада радници имају право на 60 одсто просечне зараде у претходних 12 месеци, с тим да иста не може бити мања од минималне зараде.
Шта ако добијем отказ?

Они који добију отказ имају право на новчану накнаду за случај незапослености.

То значи да право на новчану накнаду има запослени на неодређено време који је проглашен технолошким вишком, запослени на одређено време, као и лице које по основу уговора обављало привремене и повремене послове, а које је у периоду од најмање 12 месеци непрекидно или с прекидима у последњих 18 месеци било у осигурању.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала