Лансирања руских свемирских ракета под знаком питања због банкрота компаније „Ван веб“

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаЛансирање ракете-носача "Сојуз 2.1б" са метеоролошким сателитом "Метеор М" са космодрома "Восточни"
Лансирање ракете-носача Сојуз 2.1б са метеоролошким сателитом Метеор М са космодрома Восточни - Sputnik Србија
Пратите нас
Десет лансирања руских свемирских ракета доведено је у питање због банкрота компаније „Ван веб“, преговори су у току, саопштио је шеф руске државне корпорације „Роскосмос“ Дмитриј Рогозин.

„Добили смо информације да је компанија 'Ван веб' банкротирала у овој ситуацији тоталне економске кризе. Стога не знамо да ли ћемо успети да изведемо још десет лансирања у интересима те компаније“, рекао је Рогозин за „Комсомољску правду“.

Он је појаснио да се четири ракете, четири потисна блока налазе на космодрому Восточни, а исто толико на Бајконуру. Руска страна води преговоре са том компанијом и њеним партнером, компанијом„Арианспејс“, која је наручилац лансирања у интересима компаније „Ван веб“.

Притом, „Роскосмос“ је од компаније „Ван веб“, која је прогласила банкрот, већ добио највећи део средстава за лансирање њених сателита, у складу са уговором. Компанија „Ван веб“ је 30. марта објавила банкрот.

У јуну 2015. године руска државна корпорација „Роскосмос“ потписала је са француском компанијом „Арианеспејс“ и британском компанијом „Ван веб“ уговор о лансирању 672 сателита, који ће омогућити приступ интернету становницима широм света, јер ће покривати целу земљину површину.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала