Америка и Приштина би да ломе „преко колена“ решење за Косово усред пандемије

© AP Photo / Visar KryeziuРичард Гренел и Хашим Тачи
Ричард Гренел и Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Твитер преписка Ричарда Гренела, изасланика председника САД за Косово и Метохију и Хашима Тачија открива да би Приштина могла наредних дана да укине таксе централној Србији. Тако би нестале препреке за дијалог Београда и Приштине, а план Америке је да он започне одмах – у доба пандемије вируса корона. Да ли желе да решење „преломе преко колена“?

Председник Косова Хашим Тачи изгледа да је изгубио стрпљење што се тиче чекања смењеног премијера Аљбина Куртиј да му пошаље име новог мандатара. Председник је најавио да ће идуће недеље почети да разматра друге опције за формирање владе, јер не жели да се више губи време.

Курти, са друге стране, оцењује политиколог Стефан Филиповић, отеже са предлогом јер жели нове изборе, а не другу владу.

„И даље траје та правноформална игра, где Курти гледа да купи време. Друга страна сматра да избори нису потребни и да је могуће направити нову владу. Међутим, ако се то деси, питање је да ли би то било легитимно“, примећује Филиповић.

Америка и Приштина хоће да преломе ствар преко колена

По његовом мишљењу, што се тиче преговора Београда и Приштине, очигледно је да постоји идеја да се они наставе и то врло брзо

„Не би било добро да се све ово на неки начин преломи преко колена и да се о свему на брзину разговара. Дакле, да се прича иза затворених врата, без учешћа јавности, када су сви оптерећени пандемијом корона вируса, а можда је неко и то планирао“, оценио је Филиповић.

У међувремену, Тачи се налази под политичком паљбом доскорашње власти, јер је спреман да мандат понуди ДСК, доскорашњим партнерима Куртија. Иса Мустафа, који води ову странку, већ има већину окупљену око коалиције ПЛАН, која је спремна да укине таксе без реципроцитета, што је била намера Куртија.

​Адвокат и бивши судија Горан Петронијевић каже да пошто Курти ни после четвртог позива није послао предлог за мандатара, Тачи може да направи преседан и мандат дâ другопласираном на претходним изборима, то јест Иси Мустафи. То би, према његовом мишљењу, омогућило наставак преговора, чак и у условима пандемије.

Срби контролни фактор?

„Ако Курти не формира нову владу, онда на сцену ступа опција Б, а то је формирање владе уз помоћ Исе Мустафе, Фатмира Љимаја и Српске листе и још неколико мањина. Та би влада по нас била далеко прихватљивија, јер би Српска листа имала одлучујући глас и без њих не би могле да се доносе одлуке“, истиче Петронијевић.

Српска листа би била, оцењује наш саговорник, нека врста контролног механизма у тој влади, али и у преговорима.

„Могуће је да Американци крену да мало притискају Приштину да се та влада што пре формира. С друге стране и овај неуспех Куртијеве владе је показатељ да је остварено какво-такво јединство Срба“, напомиње он.

Како каже Петронијевић, пандемија корона вируса неће спречити Америку да форсира колико год може почетак преговора, али се он прибојава да није крај опструкције у Приштини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала