Цена нафте „ВТИ“ на историјском минимуму: Пала скоро на минус 40!

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа на налазишту у Краснодарском крају
Нафтна пумпа на налазишту у Краснодарском крају - Sputnik Србија
Пратите нас
Цена мајских фјучерса за сирову нафту „ВТИ“ први пут у историји постала је негативна и завршила је трговање на берзи у Њујорку са минус 37,63 долара за барел, након што је појефтинила за 300 одсто.

Цена америчке сирове нафте за мајску испоруку достигла је негативну вредност први пут у историји и на Њујоршкој берзи износила је готово минус 40 долара по барелу.

У понедељак су мајски фјучерси оборили историјски анти-рекорд, прво се спустивши на нулу, а затим отишли и у минус. Овако невероватан пад изазван је тиме што ће уторак бити последњи дан за продају ове нафте. При томе више нема места за складиштење ове сировине – потражња је нагло опала, а складишта су готово пуна.

Према времену од 20.43, цена мајских фјучерса за „ВТИ“ пала је на Њујоршкој берзи за 292,67 одсто, на минус 35,2 долара по барелу, а само неколико минута раније та цифра достигла је минус 39,55 долара. Цена мајских фјучерса на берзи Лондонској берзи падала је за 137,71 одсто, на минус 6,89 долара по барелу.

​Цена америчке нафте са испоруком у јуну убрзала је темпо пада за 16,3 одсто – на 20,95 долара по барелу, док су јунски фјучерси за северноморску нафту „Брент“ пали за 8,8 одсто – на 25,61 долара по барелу.

Претходно је цена мајских фјучерса америчке сирове нафте пала на нулу. Међутим, затим су котације нагло порасле на 0,5 долара по барелу.

Данас је цена марке „ВТИ“ пробила историјски минимум. Пре тога, анти-рекорд је постављен на нивоу од 9,75 долара по барелу.

© Фото : CME GroupТаблица са ценама сирове нафте за 20. април 2020.
Цена нафте „ВТИ“ на историјском минимуму: Пала скоро на минус 40! - Sputnik Србија
Таблица са ценама сирове нафте за 20. април 2020.

Пад котација

Због епидемије вируса корона (патоген ковид 19), од кога је оболело више од 2,4 милиона људи широм света, већина земаља увела је карантин, затворила границе и ограничила кретање својих грађана.

У вези с тим, потражња за нафтом је пала, а у марту државе чланице ОПЕК плус нису успеле да продуже своје споразуме о производњи: Русија је инсистирала да постојећи услови остану на снази, док је Саудијска Арабија намеравала да додатно смањи производњу за милион и по барела дневно. Због тога су се цене нафте више него преполовиле од почетка године и обориле рекорде од пре 18 година.

Последњих недеља котације су обновљене уочи новог састанка земаља ОПЕК плус. Земље-чланице ове организације су се на видео-конференцији 12. априла сложиле да смање производњу за 9,7 милиона барела дневно. Међутим, како наводе аналитичари Међународне агенције за енергетику, споразум ОПЕК плус не може да надокнади пад потражње у свету, али би могао да доведе до почетка смањења залиха у другој половини године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала