Фобије прошлости: ЕУ се плаши препорода СССР-а

© AP Photo / Alexei DruzhininЕвроазијска економска унија
Евроазијска економска унија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски председник Владимир Путин изјавио је да „фобије прошлости“ и страх од препорода СССР постепено јењавају на постсовјетском пространству, јер јачају савремени интеграциони процеси који настоје да повећању конкурентну способност ових држава.

Реч је о наводном страху о коме се често пише и говори у западним земљама, поготову у Пољској и балтичким државама. 

„Овде је реч о фобијама Запада да ће доћи до обнове СССР-а. Фобија као таквих на постсовјетском пространству нема. Бившим чланицама СССР-а неопходна је интеграција и јачање интеграционих процеса, јер то иде у корист свим чланицама. Ове процесе нико вештачки не стимулише, јер постоји објективна потреба за снижењем економских баријера између земаља, олакшавањем кретања капитала, радне снаге и узајамно признавање диплома. То је природни процес, али треба имати у виду да постоје интеграциони процеси који су природни и процеси глобализације који су наметнути”, рекао је.

Препород СССР-а није могућ

Интеграциони процеси између република бившег СССР-а имају природну тенденцију, а поткрепљени су заједничким језиком и економским факторима, рекао је руски председник. Руски језик на постсовјетском пространству представља фактор уједињења, јер се користи и у међуетничкој, али и у међудржавној комуникацији у свим земљама бившег Совјетског Савеза.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Заједнички напори бивших совјетских земаља свима иду у корист

Осим тога читаво ово пространство прожето је развијеном мрежом заједничке транспортне, енергетске и телекомуникацијсе инфраструктуре, што заправо само олакшава процесе и дубље повезивање између земаља.

Владимир Путин је у медијима скренуо пажњу да западни партнери избегавају било какав контакт са Евроазијском економском унијом. Ако се узме у обзир да је реч о чисто економско обједињењу које ЕУ и сама подржава и промовише, а не о војном или политичком савезу, експерти истичу да је чудно зашто ЕУ не жели да успостави формални дијалог на равноправном нивоу.

ЕУ се боји конкуренције

Руски председник истиче да се ЕУ заправо боји конкуренције и да је раст и увећање могућности Евроазијске економске уније, оно што брине западне партнере. Према његовом мишљењу Запад се боји конкуренције, боји се раста и увећања могућности своје конкуренције.

Застава Совјетског Савеза - Sputnik Србија
Совјетски Савез за већину Руса и даље симбол „златних времена“
„Када је реч о ‘фобијама’, ради се о пропагандистичкој штампи о којој је Путин и говорио. Та штампа покушава да омладину заплашу ужасима Совјетског Савеза, којих у реалности није било. Приче о наводним борбама за независност су мантра сепаратиста, који су некада срушили Совјетски Савез. Док Русија контролише налазишта руда, она је безбедна. Све приче о борби за независност су глупост за коју се залажу сепаратисти, који су некада и срушили Совјетски Савез. Русија је безбедна док контролише велика налазишта руде. На западу Евроазијску економску унију доживљавају непријатељски јер она заправо ојачава позиције земаља учесница“, рекао је експерт.

Евроазијска економска унија je успостављена 2015. године, а од свог оснивања нуди алтернативу економским интеграционим процесима које је ЕУ понудила земљама бившег постсовјетског пространства. Оно што уноси неповерење европским бирократама у њихове „економске аранжмане“ је непостојање перспективе чланства у клуб европских земаља ниједне од држава бившег СССР-а. 

Осим тога, руски експерти истичу да се основна атрактивност ЕУ на постсовјетском пространству заснива на антируском расположењу јер економска оправданост не постоји. Земље бившег СССР-а су у енергетском, индустријском и пољопривредном сектору много више зависне од Русије и међусобно него од ЕУ која кроз своје економске и трговинске „аранжмане“ покушава да успостави стандарде и правила које ове државе никада неће моћи да достигну.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала