Јапански лист: Американци због кинеских ракета повлаче бомбардере из Пацифика

© Фото : Tech. Sgt. Nathan Lipscomb / U.S. Air ForceАмерички бомбардер Б-52 Стратофортрес слеће на аеродром ваздухопловне базе Ел Удеид у Катару
Амерички бомбардер Б-52 Стратофортрес слеће на аеродром ваздухопловне базе Ел Удеид у Катару - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчке оружане снаге пребациле су стратешке бомбардере Б-52 са острва Гвам у Пацифику на базу у држави Северна Дакота.
Како пише јапански лист „Санкеј“, позивајући се на америчку команду Ратног ваздухопловства, пет бомбардера Б-52 је 16. априла напустило америчку базу „Андерсен“ на острву Гвам и долетело на базу „Мајнот“ у Северној Дакоти. То је урађено како би се авиони склонили из домашаја кинеских ракета, а и како би се боље употребили у глобалним плановима Вашингтона.

Стратешки бомбардери Б-52, Б-1 и Б-2 су били распоређивани на Гваму од 2004. године у оквиру политике вршења притиска на Кину и Северну Кореју. Они су отуда изводили летове у зони Корејског полуострва, како би демонстрирали америчку војну моћ Пјонгјангу.

Међутим, базе на Гваму, како пише „Санкеј“, нашле су се у зони потенцијалног удара кинеских ракета средњег домета. У таквим условима било је одлучено да се сви стратешки бомбардери врате у САД. У исто време, пише лист, у Пентагону не искључују да би се бомбардери могли опет појавити на Гваму.

У периоду од октобра 2024. године до марта 2025. године САД планирају да започну делимично повлачење морске пешадије са јужног јапанског острва Окинава, где се налази више од 70 одсто америчких војних објеката у тој земљи. Планирано је да се 5.000 од 19.000 маринаца повуче из Јапана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала