Кина почела тестирање дигиталног јуана

© Fotolia / MaYichaoКинески јуан
Кинески јуан - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина креће са пилот-тестирањем дигиталног јуана. На друштвеној мрежи Вичет појавиле су се фотографије специјалне апликације Пољопривредне банке Кине, која омогућава трансакције са дигиталним јуаном.

Судећи по фотографијама, апликација подсећа на кориснички интерфејс популарних у Кини мобилних услуга плаћања Алипеј и Вичет пеј. На првом месту је функција скенирања кју-ар кода за плаћање. Постоје и функције пребацивања новца, прихватања плаћања, размене дигиталне валуте, управљање електронским новчаником.

Онима који су барем једном користили постојеће кинеске услуге мобилног плаћања од Алибабе или Тенсента, биће тешко да уоче разлику. Тренутно је визуелна разлика у томе што се уместо електронског рачуна Алипеј или Вичет пеј појављује виртуелни рачун Пољопривредне банке Кине и приказује суму у дигиталним јуанима. 

Дигитални јуан за сада у само 4 региона

Ако је веровати порукама криптовалутне заједнице која се позива на представника Пољопривредне банке Кине, географија пилот-тестирања се проширила. Тестирање ће се одвијати у четири региона: Шенџену, Суџоу, Ченгдуу и Сиунгану. Истовремено, у тржним центрима у Ченгдуу требало би да се спроведу прва тестирања криптојуана.

Датум званичног почетка тестирања није познат. Међутим, будући да је мобилна апликација већ спремна за преузимање, значи да је скоро сав рад на припреми за теренске тестове завршен. Централна банке Кине регистровала је 84 патента који се односе на дигиталну валуту.

Захтеви за пaтент Народне банке Кине углавном описују протоколе за контролу издавања дигиталног јуана. Поред тога, захтеви патената такође откривају механизме за спровођење међубанкарских трансакција и интеграцију криптојуанских дигиталних новчаника са постојећом банкарском инфраструктуром Кине.

Кина се у области дигиталног плаћања већ пробила у светске лидере.

У свакодневном животу Кинези све ређе користе готовину за плаћање. Услуге мобилног плаћања Вичет пеј или Алипеј заузимају готово монополистички положај на тржишту. Обим мобилних трансакција прошле године је премашио 40 трилиона долара и према подацима iiMedia Research, ове године ће број корисника мобилног плаћања у Кини достићи 790 милиона људи. Стога је дигитални јуан логичан корак у развоју овог система. За разлику од приватних услуга, то ће бити централизовани државни систем плаћања са свим суверенитетом и поузданошћу других националних система.

Али, његова популарност ће зависити од тога колико је погодна за људе. Тако држава вероватно неће сузбити приватне компаније јер ће тржиште одлучивати о свему, рекао је за Спутњик шеф истраживачког Центра за банкарство Централног финансијског универзитета у Кини Го Тијанјунг.

Потребна већа безбедност система

„Верујем да успех тестирања дигиталног јуана зависи од тога колико ће он бити погодан за употребу. Генерално, употреба дигиталног новца за плаћање је много ефикаснија од коришћења папирног новца, картица и других електронских средстава за плаћање. Али потребна је релативно већа безбедност система. А све то ће постати јасно тек током тестирања и добијања повратних информација од корисника. Дигитални јуан ће издавати Централна банка, што значи да је у државном систему то потпуно нови начин плаћања“, каже Тијанјунг,

Са становишта обичних људи, додаје он, мало је вероватно да ће се утисци о коришћењу овог система разликовати од коришћења мобилних платних система Алипеј или Вичет пеј, али то не значи да ће Централна банка након лансирања сопственог производа сузбити производе приватних компанија.

„Ипак, плаћања зависе од понашања тржишта. Све зависи од тога колико су одређена услуга и начин плаћања погодни људима. Дакле, мислим да ће постојећи системи за плаћање наставити са радом. А ако употреба дигиталног јуана буде згодна, вероватно је да ће све више и више људи бити склони овом начину плаћања.“

Власти покушавају да дигитални јуан учине удобним за кориснике и да избегну недостатке који постоје у традиционалним криптовалутама. Већ се зна да ће се дигитални јуан увелико разликовати од традиционалних криптовалута као што је биткоин. Прво, неће радити само на блокчејну, што ће повећати способност система да обрађује трансакције до 300 хиљада у секунди. Поред тога, да бисте извршили плаћање, не морате бити повезани на интернет.

Први поглед на апликацију коју је лансирала Пољопривредна банка Кине, показује да систем дигиталног јуана подржава технологију NFC - бежични пренос података уз помоћ радио-везе, што омогућава размену података уређаја који се налазе на удаљености око око 10 центиметара. То већ чини систем погоднијим и универзалнијим за све кориснике и регионе.

Ефикаснија контрола новца у оптицају

Увођење дигиталне државне валуте омогућиће ефикаснију контролу количине новца која је у оптицају и спровођење монетарне политике, као и регулисање протока капитала. У тренутној ситуацији, када власти земље развијају различите подстицаје за економију, доступност дигиталних средстава за контролу може бити важна карика за обезбеђивање ефикасне државне подршке.

Истовремено, критичари дигитализације валуте често истичу да такав централизовани систем комерцијалним банкама може одузети посао и поткопати успостављени финансијски систем, јер бројни посредници више неће бити потребни за издавање, депоновање, дистрибуцију и располагање новца.

Међутим, да би избегле „банкарски шок", власти су одлучиле да издају дигитални јуан у две фазе. Раније је објављено да ће Кинеска централна банка дистрибуирати дигитални јуан комерцијалним банкама у замену за фидуцијарне јуане, депоноване као резерве у Централној банци. А комерцијалне банке ће, заузврат, већ увести дигитални јуан у промет.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала