„Малка“ – најмоћнији топ на свету јача руску артиљерију

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Уђи у базу фотографијасамоходни нуклеарни топ «Пион» (2С7М "Малка")
самоходни нуклеарни топ «Пион» (2С7М Малка) - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска војска добила је први модернизовани самоходни топ 2С7М „Малка“, за кога војни експерти тврде да је један од најмоћнијих топова на свету. „Малка“ може да испаљује и нуклеарне гранате и уништава мете у дубини фронта, а сматра се да ће додатно ојачати борбене могућности руске артиљерије.

Стручњаци истичу да је ово је један од најмоћнијих самоходних топова у свету, предвиђен за уништавање мета и противничких објеката у тактичкој дубини фронта.

„То су прилично моћни артиљеријски системи који су намењени за решавање задатака на фронту, као и у великим војним операцијама. Другим речима, ти топови нису намењени за краткорочне задатке малих војних група, већ за решавање задатака великих војних формација. Оружје је јединствено, са веома великим дометом за артиљеријске системе - до четрдесет километара. Ови системи могу да испаљују чак и гранате са нуклеарним бојевим главама", рекао је за Спутњик руски војни експерт Дмитриј Корњев.

Најмоћнији топ на свету испаљује и нуклеарне гранате

Модернизација је била усмерена на мењач, јединице за напајање, обновљени су уређаји за надзор, опрема за унутрашњу везу и радио-станица. Поред тога, сви увозни делови су замењени руским, с обзиром да је топ калибра 203 милиметра створен у сарадњи са десетинама војних предузећа која се налазе у различитим републикама СССР-а, укључујући и Украјину.

© Фото : Vitaly V. Kuzmin2С7М „Малка“ је модернизована верзија оруђа 2С7 „Пион“
„Малка“ – најмоћнији топ на свету јача руску артиљерију  - Sputnik Србија
2С7М „Малка“ је модернизована верзија оруђа 2С7 „Пион“

Модернизацијом у побољшане возне карактеристике, маневрисање и покретљивост, командна котрола и све основне карактеристике оруђа, а Корњев сматра да је „модернизација била неопходна“.

„Електроника се развија, појављују се потпуно нове могућности. Нова електроника повећава прецизност гађања ових система. Поред тога, ‘Малка’ је самоходни топ, а његова шасија захтева замену потрошних делова. Колико схватам, све то је управо сада и урађено... То, наравно, значајно јача могућности руске артиљерије и без сумње за тим је постојала потреба“, рекао је војни стручњак.

„Малка“ користи високо-експлозивне гранате и активно-реактивну муницију, а главна предност тог оружја је могућност да користи хемијске гранате и гранате које уништавају армирани бетон, као и специјалну муницију са нуклеарним пуњењем.

Прецизно и економично

Експерти истичу да је ово оруђе предвиђено за уништавање мета и противничких објеката у тактичкој дубини фронта, али истовремено напомињу да је данас његова примена ограничена, пошто таквих задатака у савременим борбама готово да нема.  

Међутим, како објашњавају, то не значи да сутра неће бити такве потребе, јер „топови су увек потребни, с обзиром имају високу прецизност и да увек погађају мету“.

Поред тога, гађање из „Малка“ је јефтиније него коришћење ракета и због тога експерти сматрају да  Русија не би требала да се ограничава у коришћењу тако моћног и економичног оруђа.

Подсетимо, 2С7М „Малка“ је модернизована верзија оруђа 2С7 „Пион“, које је произведено још осамдесетих година прошлог века, а до данас се сматра једним од најмоћнијих артиљеријских оруђа на свету.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала