Митрополит Амфилохије: Победили смо вирусе нацизма и фашизма, победићемо и овај

© Sputnik / Радоје ПантовићМитрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да победа цркве неће бити победа партијске политике, већ победа политике слободе народа.

У литији која се преноси путем интернета откако је забрањено окупљање грађана због спречавања ширења вируса корона, митрополит је рекао да нема сумње да ће „црква победити јер је и Христос победио смрт још пре 2.000 година“, објављено је на порталу Митрополије.

„Литије су призив на помирење Црне Горе не на продубљење деоба и подела у Црној Гори“, казао је владика, додавши да у литији нема ни четника ни партизана, ни зеленаша ни белаша, већ се људи враћају својој вери као основи свог живота.

„Невероватне су клевете да црква не признаје независност Црне Горе“, рекао је владика осврнувши се на нападе на цркву са бројних режимских медија и позвао их да се увере да је црква као последицу референдумске одлуке о осамостаљивању Црне Горе оформила Епископски савет.

„У акту о оснивању тог тела прихваћена је та чињеница и он је уручен тадашњем председнику већ 25. маја 2006. године“, рекао је митрополит Амфилохије у васкршњој „Интернет литији“.

Говорећи о вирусу корона, он је казао и да се црква непрестано моли за све који су погођени тешким последицама болести.

„Ми се молимо за све болеснике, лекаре, за сву васељену“, рекао митрополит Амфилохије и додао да је то „молитвена љубав цркве, а да та љубав нема граница“.

„Није ово једини вирус у историји“, казао је владика Амфилохије, нарочито се осврнувши и на идеологије зла које су се шириле међу људима и изазивале тешке последице.

„Било је кроз историју много вируса, попут вируса нацизма и фашизма, па су побеђени и превазиђени“, подсетио је митрополит, нагласивши да ћемо као народ и човечанство победити и ово искушење.

Митрополит Амфилохије је нарочито нагласио да је вирус ковид 19 опомена савременом човеку да се промени однос према природи.

„Ситуација у којој смо се нашли плод је себичног односа према творевини“, нагласио је владика, подсетивши да је човекова мисија да брине за сву творевину.

„Човек је биће створено за вечност и непролазност, да кроз њега и преко њега сва природа буде приведена свету“, рекао је Амфилохије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала