Народна кухиња при цркви у Црној Гори пред највећим изазовом од настанка

© Sputnik / Небојша ПоповићНародна кухиња при храму Христовог васкресења у Подгорици
Народна кухиња при храму Христовог васкресења у Подгорици  - Sputnik Србија
Пратите нас
Народна кухиња при храму Христовог васкресења у Подгорици, која на Васкрсни понедељак обиљежава 10 година постојања, суочена је с никад већим изазовима, каже управник те кухиње јереј Миомир Вулевић, истичући да је од избијања епидемије број захтјева за једнократну помоћ утростручен.

У Црној Гори епидемија сиромаштва је стигла много прије појаве епидемије корона вируса, па се данас многи грађани хватају у коштац са тешком материјалном ситуацијом и животом на рубу егзистенције. Вулевић у разговору за Спутњик каже да је народна кухиња, када је 2010. почела са радом, свакодневно обезбјеђивала 80 оброка. Међутим, тај број се, како додаје, с годинама повећавао, па је он сада изашао на 250 оброка.

Велики изазови за Народну кухињу

Ситуација је, по ријечима нашег саговорника, из године у годину све гора, а све је додатно закомпликовала и економска криза коју је проузвела епидемија вируса ковид 19.

© Sputnik / Небојша ПоповићНародна кухиња, када је 2010. почела са радом, свакодневно је обезбјеђивала 80 оброка. Међутим, тај број се с годинама повећавао, па је он сада изашао на 250 оброка.
Народна кухиња при цркви у Црној Гори пред највећим изазовом од настанка  - Sputnik Србија
Народна кухиња, када је 2010. почела са радом, свакодневно је обезбјеђивала 80 оброка. Међутим, тај број се с годинама повећавао, па је он сада изашао на 250 оброка.

„Црква је кроз вјекове бринула како о духовним тако и о материјалним потребама људи. Наслањајући се на искуство Светих отаца од ране цркве па све до данас ми бринемо о потребитим људима, а заиста смо свједоци да је много оних који су данас на ивици егзистенције и без кризе са вирусом корона. Нажалост, нове околости у којима смо се нашли донијеле су додатне невоље за многе наше суграђане“, објашњава отац Вулевић.

Број захтјева за једнократну помоћ је утростручен, па народна кухиња при Саборном храму деценију постојања обиљежава суочаваући се са највећим изазовом од њеног настанка. Како истиче, захтјева за помоћ је сваким даном све више.

© Sputnik / Небојша ПоповићБрој захтјева за једнократну помоћ је утростручен.
Народна кухиња при цркви у Црној Гори пред највећим изазовом од настанка  - Sputnik Србија
Број захтјева за једнократну помоћ је утростручен.

„Људи су остали без примања и траже помоћ да их примимо у Народну кухињу макар ‘док не прође криза’, и ми им колико можемо излазимо у сусрет. Истовремено, гледамо да уколико не можемо да изађемо у сусрет са оброком, да онда помогнемо са неким пакетом једнократне помоћи у намирницама“, каже отац Вулевић.

Хуманитарна акција: „Једна порука – један оброк“

Он такође додаје да наши људи, на срећу, кад год је тешко имају осјећаја за своје ближње.

„Били смо свједоци када су биле оне страшне поплаве у Србији, и како су се људи у Црној Гори тада понијели и одазвали. Нешто слично се дешава и сада. Људи нас контактирају и доносе своје прилоге у намирницама и новцу, а у ту сврху смо покренули и акцију у сарадњи са мобилним оператерима под геслом - ‘Једна порука - један оброк’, па наши суграђани сада слањем текстуалне поруке ‘Прилог’ на бр. 14502 могу да пошаљу један евро, и тако нахране једног човјека - јер је један евро довољан да се обезбиједи један оброк“, објашњава отац Вулевић.

Уз захвалност свим добрим људима који протеклих година помажу рад народних кухиња Митрополије црногорско-приморске и епархије Будимљанско-никшићке, саговорник Спутњика нарочито напомиње да људи сада слањем поруке имају додатну могућност да донирају мало, уз опаску - да то нечије мало за некога заиста значи много.

© Sputnik / Небојша ПоповићСПЦ тренутно држи народне кухиње у четири града у Црној Гори – народну кухињу „Милева Војводић“ у Бијелом Пољу, затим „Дивна Вековић“ у Беранама, „Мати Јелисавета“ на Цетињу, као и народну кухињу при Саборном храму Христовог Васрксења у Подгорици.
Народна кухиња при цркви у Црној Гори пред највећим изазовом од настанка  - Sputnik Србија
СПЦ тренутно држи народне кухиње у четири града у Црној Гори – народну кухињу „Милева Војводић“ у Бијелом Пољу, затим „Дивна Вековић“ у Беранама, „Мати Јелисавета“ на Цетињу, као и народну кухињу при Саборном храму Христовог Васрксења у Подгорици.

„Зато је васкршња порука ове године никад једноставнија, а то је да се сви ујединимо у заједничком добром дјелу, јер је ово изазов за све нас. И зато нека Господ устостручи своју благодат свима онима који дају, и нека им буде по оним ријечима – ‘Рука онога који даје никада неће оскудијевати’ “, поручује јереј Вулевић.

Подсјетимо, СПЦ тренутно држи народне кухиње у четири града у Црној Гори – народну кухињу „Милева Војводић“ у Бијелом Пољу, затим „Дивна Вековић“ у Беранама, „Мати Јелисавета“ на Цетињу, као и народну кухињу при Саборном храму Христовог Васрксења у Подгорици. Због све већег броја грађана који траже помоћ и живе на рубу егзистенције, поручују да се само саборношћу, одважношћу и показаном добром вољом може пребродити ово тешко време.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала