Теорија „црног лабуда”: Како ће изгледати друштво након завршетка пандемије

© AP Photo / Francisco SecoСилуета црног лабуда испред фонтане у Луксембургу
Силуета црног лабуда испред фонтане у Луксембургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Да би свет извукао поуке из пандемије вируса корона, мора да постане мање пропустан, односно, државе треба да имају право да уведу додатне мере за контролу „суперпреносиоца болести” на аеродромима и границама, а друштво треба да освести своје слабости, изјавио је амерички економиста, аутор књиге и теорије „црног лабуда” Насим Талеб.

Талеб је познат као утемељивач теорије о „црном лабуду“, која разматра ретке и тешко предвидиве догађаје који имају огроман утицај и захтевају ново објашњење, које се на крају испоставља као једноставно.

У пракси се показало да нико и никада не може да предвиди кризе (што је претпоставка и саме теорије), иако стручњаци у целом свету упорно покушавају то да ураде.

„Када смо видели шта се дешава, почели смо да размишљамо како да свет буде мање повезан. Мислим да ипак није све тако компликовано. Ми треба једноставно да избегавамо такозване ’суперпреносиоце болести‘, како их ја зовем и да уведемо више контроле на аеродромима, омогућимо државама затварање граница или само тестирање људи пре него што уђу на територију земље. Мало нам је потребно да бисмо избегли следећу епидемију“, сматра Талеб.

Он је још упозорио да иако тренутна пандемија ковида 19 још није окончана, ако решимо ово питање, следећег пута ћемо тачно знати како да реагујемо ако се деси слична ситуација с респираторном болешћу. Али у случају неке друге болести, мораћемо поново да учимо.

CC0 / Пиксабеј / Вирус корона – илустрација
Теорија „црног лабуда”: Како ће изгледати друштво након завршетка пандемије - Sputnik Србија
Вирус корона – илустрација

По Талебовом мишљењу, пандемија вируса корона није „црни лабуд“, пошто се могла предвидети. Суштина „црног лабуда“ огледа се у његовој непредвидивости.

То што називамо „белим“ и „сивим“ лабудовима, сматра он, заправо су догађаји о којима треба бринути, јер су неизбежни.

Талеб закључује да друштво треба да утврди своје слабости у случају ових догађаја да би у будућности могло да им се супротстави.

„Црни лабуд“ и пандемија

Амерички финансијски стручњак пореклом из Либана, бивши професионалац на Волстриту Насим Николас Талеб, творац „црног лабуда“, тај термин је први пут употребио 2001. у својој књизи „Преварени непредвидљивошћу“. Кад се 2007. појавила његова књига „Црни лабуд“, занимање за њу је било прилично слабо и тек након слома банке „Лиман брадерс“ годину дана касније, с почетком светске економске кризе, Талебова књига је постала тражена у целом свету.

Подсетимо, број оболелих од вируса корона у свету достигао је готово 2,2 милиона људи, док је од последица заразе ковидом 19 преминуло око 154.000 пацијената широм планете. Број пацијената који су се опоравили од вируса износи више од 570 хиљада људи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала