Усамљеност у изолацији: Може ли технологија да помогне

© Fotolia / Bits and SplitsУсамљена девојка у луци
Усамљена девојка у луци - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Велики број људи широм света присиљен је на самоћу због пандемије вируса корона. Међутим, социјално дистанцирање потпуно је у супротности са нашим тежњама за друштвеном повезаношћу, што је темељ људске еволуције.

Одједном, суочени с недостатком друштвених интеракција, многи од нас се осећају усамљеније. Да бисмо пребродили усамљеност, настојимо да испунимо празнину коришћењем друштвених мрежа, пише портал „Конверзејшн“.

Кад проводимо време са другом особом доживљавамо унутрашње задовољство. Студије скенирања мозга показују да се субкортикалне регије мозга, као што је вентрални стријатум, активирају када човек прима новчане и друштвене награде. Кад се осећамо усамљено и одбачено, уместо тога активирају се делови мозга повезани са узнемиреношћу.

Болест - Sputnik Србија
Анксиозни поремећаји погађају 40 милиона људи: Шта изазива осећај тескобе

То би могло да буде последица еволуције која нас тера да успоставимо и одржавамо друштвене везе да бисмо обезбедили опстанак.

Усамљени људи се, такође, негативније фокусирају и анксиозно гледају на људске намере. Понекада то може да постане толико снажно да нас чини још усамљенијима — стварајући зачарани круг.

Нису сви људи исти

Особе с екстровертнијим типом личности траже више друштвених активности и изражавају интензивнији приступ друштвеним мрежама. С друге стране, неуротичнији људи више теже ка томе да се изолују.

Усамљеност је већ неко време препозната као значајна претња телесном и менталном здрављу.

Како се најбоље носити са усамљеношћу и изолацијом?

Ако се осећате усамљено, покушајте да идентификујете негативне мисли и дефинишете их само као претпоставке, а не као чињенице. Друго, придруживање групи за подршку показало се као веома добро и продуктивно, преноси портал Кликс.

Пензионери - Sputnik Србија
Научници упозоравају: Можда ћемо живети на социјалној дистанци годину или више

Друштвене мреже су честе мете критика, али многи људи који се повуку у самоизолацију сада се ослањају управо на интернет и његове алате.

Важан аспект који недостаје друштвеним мрежама, попут Фејсбука, Инстаграма и Твитера, је невербални знак — попут осмеха, геста или погледа. Иако алати могу бити корисни током изолације, физичка присутност друге особе ипак недостаје.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала