Америка излази из још једног међународног споразума

CC BY-SA 2.0 / Airwolfhound / RC-135U - RAF MildenhallАмерички извиђачки авион РЦ-135У
Амерички извиђачки авион РЦ-135У - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су, судећи по свему, већ донеле одлуку да изађу из Споразума о отвореном небу, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на округом столу са учесницима Фонда подршке јавној дипломатији „Александра Горчакова“.

Према речима Лаврова, експерти који прате развој ситуације око споразума, сматрају да су САД већ донеле одлуку да га напусте.

„Мислимо да у тим оценама има доста истине. До таквих закључака смо дошли из наших контаката са Американцима и другим члановима НАТО-а, као и другим потписницима Споразума о отвореном небу“, изјавио је Лавров.

О могућим намерама САД да изађу из овог споразума спекулише се већ годину дана. Део експерата сматра да ће Американци остати доследни свом политичком курсу и да ће изаћи из овог споразума, као и из свих претходних. Москва је ипак уверена да САД неће предузети овај корак, а са тиме је сагласан и генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер.

Споразум је потписан 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других. Споразум су потписале укупно 34 државе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала