Бугарски премијер: Улазак у еврозону – једини спас у ситуацији са вирусом корона

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБојко Борисов
Бојко Борисов - Sputnik Србија
Пратите нас
Приступање Бугарске у „чекаоницу“ еврозоне може да постане једини спас у контексту вируса корона, изјавио је премијер те земље Бојко Борисов.
„Није случајност то што је јуче директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева рекла да је то (ступање у еврозону) прави потез, са чиме се сложила и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Сигуран сам да је то, посебно уколико се криза са короном настави, једини корак ка спасењу“, изјавио је Борисов на конференцији за штампу Савета министара.

Он је такође изразио наду да ће до краја недеље бити спремни и послати сви документи коју се тичу уласка Бугарске у „чекаоницу“ еврозоне.

Бугарска само одложила на кратко приступање еврозони

Борисов је 10. априла изјавио да ће Бугарска поново претендовати на приступање том механизму и изразио жаљење што је у фебруару одлучила да одложи улазак.

„Нисмо одустали од плана, већ смо просто решили да успоримо са њим, како бисмо убедили људе (да је приступање еврозони права одлука). Ова криза је показала да ће они који су у еврозони и ‘чекаоници’ ─ имати милијарде евре за опоравак од кризе, док ће остали улазити у дугове и имати огромне камате. Због тога смо успорили темпо на месец-два, али ћемо за недељу или две све надокнадити. До краја априла“, изјавио је Борисов прошле недеље.

Према мишљењу бившег бугарског министра економије Николаја Васиљева, Бугарска не би требало да претендује на улазак у еврозону само због „великог новца“.

„Потребно нам је мало више достојанства ─ да кажемо да смо финансијски стабилни, да се добро развијамо и да можемо да допринесемо стабилности еврозоне“, рекао је он средином априла.

Раније је бугарски председник Румен Радев изразио забринутост да би улазак у еврозону могао да доведе до пада животног стандарда. Више пута је критиковао планове владе и заменик председника Народне скупштине Бугарске Веселин Марешки, позивајући да се спроведе референдум међу становништвом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала